Navigációs útvonal

Elektrotechnika

Az elektrotechnika az EU 25 tagállamában a termelés, a hozzáadott érték és a foglalkoztatás 3%-át teszi ki. 2004-ben a legalább 20 dolgozót foglalkoztató 9615 elektrotechnikai vállalat 192 milliárd euro értékben állított elő elektromos készülékeket és berendezéseket, és közvetlenül 1 237 000 dolgozót foglalkoztatott.

Más szektorok fontos beszállítójaként az elektrotechnikai ágazat erősen ciklusfüggő.

Az EU elektrotechnikai piaca a világon a legnagyobb (181 milliárd euro), megelőzve az USA-t (96 milliárd euro) és Japánt (84 milliárd euro).

Az elektromos és elektronikus berendezésekre egészség, biztonság és teljesítmény szempontjából két fő európai irányelv vonatkozik:

  • Az alacsonyfeszültségű berendezésekről szóló 2006/95/EK irányelv (LVD)
  • Az elektromágneses összeférhetőségről szóló 2004/108/EK irányelv (EMC irányelv).

A fenti irányelvek az úgynevezett "új megközelítés" elvein alapulnak, melyek elsődleges célja a magas szintű védelem biztosítása. Lényegük az alapvető követelmények előírása, a szabványok önkéntes használata, és az alkalmazandó megfelelőségértékelési eljárások meghatározása. A szinte teljes egészében harmadik fél beavatkozása nélkül zajló megfelelőségértékelés jelentősen csökkenti a gyártóra háruló terhet, és más kereskedelmi blokkok számára is modellként szolgál. A fenti intézkedések és a CE jelölés alkalmazása útján ezen irányelvek közvetlenül, és igen jelentős mértékben hozzájárultak az elektromos és elektronikus termékek egységes piacának kialakításához.

A szektor termékei bizonyos esetekben kiegészítő környezetvédelmi követelmények alkalmazását is szükségessé tehetik (pl. RoHS, WEEE, az energiahatékonysági követelményekről szóló 2000/55/EK és 1996/57/EK irányelv). Tájékoztatásul (a teljesség igénye nélkül) listába foglalva adunk áttekintést az elektromos termékeket érintő EU-szabályozásról English (en) .

Kiemelt oldalak

  • Electrical Safety: Low Voltage Directive (LVD) Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Electromagnetic Compatibility (EMC) Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Low Voltage Directive (LVD) 2006/95/EC (*) English (en)
  • Electromagnetic Compatibility (EMC) Legislation: Directive 2004/108/EC English (en)

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása