Sivusto on arkistoitu (02/02/2015)
02/02/2015

Navigointipolku

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Sähkötekniikka

Sähkötekniikan osuus on 3% EU-maiden tuotannosta, lisäarvosta ja työllisyydestä. Vuonna 2004 EU25-maissa oli 9 615 vähintään 20 hengen yritystä, jotka työllistivät suoraan 1237 000 työntekijää ja valmistivat sähköisiä kojeita ja laitteita, joiden kokonaisarvo oli 192 870 miljoonaa euroa.

Sähkötekninen teollisuus on erittäin suhdanneherkkää, koska alan yritykset ovat muiden toimialojen merkittäviä laitetoimittajia.

EU:n sähkötekniikalla on maailman suurin markkinaosuus (181miljardia euroa). Toisella sijalla on USA (96 miljardia euroa) ja kolmannella sijalla Japani (84 miljardia euroa).

Sähkö- ja elektronisia laitteita varten on säädetty kaksi terveyteen, turvallisuuteen ja toimintakykyyn liittyvää päädirektiiviä:

  • Pienjännitedirektiivi (LVD) 2006/95/EY
  • Sähkömagneettista yhteensopivuutta koskeva direktiivi (EMC) 2004/108/EY.

Nämä direktiivit perustuvat ns. uuteen lähestymistavan periaatteisiin, jotka takaavat korkean suojaustason. Direktiivit sisältävät tuotteiden perusvaatimukset, vapaaehtoiset standardit ja sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt. Tuotevalmistajien taakkaa keventää huomattavasti se, että kolmannet osapuolet eivät lähes lainkaan osallistu vaatimustenmukaisuuden arviointiin. Tätä pidetään esimerkkinä muille kauppayhteisöille. Edellä mainittujen seikkojen ja CE-merkinnän avulla nämä direktiivit ovat edistäneet sähkö- ja elektronisten tuotteiden sisämarkkinoita.

Mahdollisesti on myös sovellettava muita ympäristövaatimuksia (mm. RoHS-, WEEE sekä energiatehokkuusvaatimuksia koskevia direktiivejä 2000/55/EY ja 1996/57/EY). Tiedotustarkoituksiin julkaistaan luettelo sähkölaitteista, joihin sovelletaan EU-lainsäädäntöä English (en) . Luettelo ei ole täydellinen.

Pääaiheet

  • Electrical Safety: Low Voltage Directive (LVD) Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Electromagnetic Compatibility (EMC) Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Low Voltage Directive (LVD) 2006/95/EC (*) English (en)
  • Electromagnetic Compatibility (EMC) Legislation: Directive 2004/108/EC English (en)

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu

Aseta sivu normaalikokoiselle fontilleKasvata fontin kokoa 200 prosentillaTulosta sivu