Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Vegyi anyagok

A vegyianyag-, a műanyag- és a gumiipari ágazat az EU legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő iparágai közé tartoznak. Együttesen mintegy 3,1 millió munkahelyet biztosítanak több mint 83 000 cégnél. 2012-ben az EU-ban 539 milliárd euró értékű vegyi anyag került értékesítésre, ami a globális vegyianyag-értékesítés mintegy 20 %-ának felel meg. Éppen ezért a jogszabályalkotás, a jogszabályok helyes alkalmazása és megfelelő végrehajtása nem csak az egészség- és környezetvédelmi célkitűzések megvalósítása, hanem a vegyianyag-iparág versenyképessége szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír.

A hatóságok és az iparág számára a legjelentősebb szabályozási kihívások a (vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló) REACH Deutsch (de) English (en) français (fr) , illetve a(z anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló) CLP Deutsch (de) English (en) français (fr) rendelet megfelelő alkalmazásában rejlenek. Emellett a Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság a felelős az EU-ban a vegyi anyagokra (pl. műtrágyák, tisztítószerek stb.) vonatkozó ágazatspecifikus jogszabályokért.

Ezek a weboldalak (Vállalkozáspolitika és ipar / Vegyi anyagok) a téma iránt érdeklődő olvasó számára bővebb információt nyújtanak a vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályokról, valamint a versenyképességgel kapcsolatban folyamatban lévő munkáról. Ahol szükséges, rendelkezésre állnak más bizottsági szolgálatok és/vagy érintett szereplők munkájának megjelenítését lehetővé tévő linkek. Az Európai Bizottság több szolgálata részt vesz az ezen a téren folyó munkában. A főbb szereplők a Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság, a Környezetvédelmi FőigazgatóságEnglishdanskDeutschελληνικάespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska, a Közös KutatóközpontEnglish, az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi FőigazgatóságEnglish, a Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóság  és Közlekedés English (en) . Az általános ágazati cél a fenntartható fejlődés megvalósításához, valamint a lisszaboni célkitűzések teljesítéséhez szükséges keretfeltételek biztosítása.

 

Kiemelt oldalak

  • REACH Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • CLP/GHS - Classification, labelling and packaging of substances and mixtures Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • CLP legislation, guidance and archives English (en)
  • Review of annexes of REACH English (en)
  • REACH legislation English (en)

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása