Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Autóipar

Az EU a világ egyik legnagyobb gépjárműgyártója. Az autóipar így központi szerepet tölt be Európa jólétében. A szakképzett munkaerő igen jelentős foglalkoztatója, és a tudás és az innováció fontos meghajtója. Az európai magánszektoron belül az autóipar fordítja a legtöbbet kutatásra és fejlesztésre (K&F). Szintén jelentős mértékben hozzájárul az EU bruttó hazai termékéhez (GDP), és jóval többet exportál, mint importál.

Az Európai Bizottság autóiparral kapcsolatos fő célkitűzései:

1) Az autóipar versenyképességének erősítése

A cél az európai autóipar versenyképessége szempontjából jelentős fontosságú politikai kérdések meghatározása és értékelése, és a gazdasági, társadalmi és környezeti célkitűzéseket is figyelembe vevő megoldások előterjesztése.

2) A belső piac szabályozási keretének kiegészítése, kiigazítása és leegyszerűsítése

A belső piac javítását célzó munka mindenekelőtt a teljes közösségi gépjárműtípus-jóváhagyási rendszer bevezetésén alapszik, amely lehetővé teszi a gyártók számára, hogy azok után, hogy egy jármű "típusát" egy tagállamban jóváhagyattak, a járművet további tesztek nélkül forgalmazhassák minden más tagállamban.

3) A műszaki szabályozási keret globalizációjának előmozdítása az ENSZ-EGB szervezetén keresztül

A globális műszaki harmonizáció meghatározó tényezőnek számít az európai autóipar világszintű versenyképességének megerősítésében. Az EU szerződő félként csatlakozott az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ-EGB) két megállapodásához: a járművek egységes műszaki előírásairól szóló 1958-as megállapodáshoz, és az 1998-as globális megállapodáshoz.

Kiemelt oldalak

  • CARS 2020 English (en)
  • Mobile air-conditioning systems (MACs) English (en)
  • Legislation English (en)
  • UNECE regulations English (en)
  • Directive 2007/46/EC English (en)

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása