Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

A világűr - földi dimenzióban

Európának hatékony űrpolitikára van szüksége, mely lehetővé teszi, hogy az EU globális szinten is vezető szerepet szerezzen a stratégiai fontosságú politikai területeken. A világűr megoldással szolgálhat a huszonegyedik századi társadalom számos globális kihívására: olyan kihívásokra, melyek leküzdésében Európának mindenképpen vezető szerepet kell vállalnia.

Az űrrendszerek és az űralapú technológiák alapvető szerepet játszanak valamennyi európai polgár és vállalat mindennapi életében. A távközléstől a televízióig, az időjárás-előrejelzéstől a globális pénzügyi rendszerekig a mai modern világban már magától értetődőnek számító alapvető szolgáltatások többségének megfelelő működése a világűrtől függ.

A kutatási és fejlesztési tevékenységek koordinálása a tagállamok és egyéb fontos érdekelt felek, köztük az Európai Űrügynökség e téren tett erőfeszítéseit kiegészítő átfogó európai űrpolitika keretében történik.

A világűr a jövőben minden bizonnyal még fontosabbá válik, és a vállalatok számára új lehetőségeket, a polgárok számára pedig új szolgáltatásokat kínál majd. Az egyre tökéletesebb helymeghatározó és időmérő rendszerek, és a globális környezetfigyelés olyan területet jelentenek az innovatív vállalatok számára, melyen folyamatosan új szolgáltatásokkal biztosíthatják sikerüket. A világűr mindemellett a környezetvédelem, a biztonság és az éghajlatváltozás szempontjából is meghatározó szerepet játszik.

Európa jelentős csúcstechnológiájú repülő- és űriparnak ad otthont, amely a műholdak gyártása, világűrbe juttatása, illetve a műholdas szolgáltatások terén világszinten jelentkező kereskedelmi igény igen jelentős részét elégíti ki. Az európai iparnak e nehéz piacon is sikerült bizonyítania kivételes versenyképességét.

Az űrrendszerek a függetlenséget és a globális felelősségvállalás képességét kiválóan szemléltető stratégiai eszközök. Ahhoz, hogy Európa most és a jövőben is képes legyen maximálisan kihasználni az ilyen rendszerek által kínált előnyöket és lehetőségeket, rendkívül fontos az aktív és koordinált stratégia, és az átfogó európai űrpolitika megvalósítása.

Kiemelt oldalak

  • New Commission proposal for a Directive on Earth observation satellite data English (en)
  • Copernicus enables early action during Balkans Floods English (en)
  • European Space Expo English (en)
  • Copernicus - The European Earth Observation Programme English (en)

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása