Acest site a fost arhivat la data de 02/02/2015
02/02/2015

Cale de navigare

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Întreprinderi mici şi mijlocii (IMM)

Ce se înţelege prin IMM?

IMM este acronimul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, aşa cum sunt definite în legislaţia UE (Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei).

Criteriile prin care IMM-urile se disting de celelalte tipuri de întreprinderi sunt:

  1. numărul de angajaţi şi
  2. cifra de afaceri sau bilanţul total

Tip de întreprindere

Nr. angajaţi

Cifră de afaceri

sau

Bilanţ total

Mijlocie

< 250

≤ 50 milioane €

≤ 43 milioane €

Mică

< 50

≤ 10 milioane €

≤ 10 milioane €

Micro

< 10

≤ 2 milioane €

≤ 2 milioane €

Aceste plafoane se aplică numai în cazul întreprinderilor autonome. Întreprinderile care fac parte dintr-o structură mai mare ar trebui să prezinte şi date furnizate de întregul grup cu privire la numărul de angajaţi, cifra de afaceri şi bilanţul total.

Mai multe informaţii:

De ce tip de ajutor pot beneficia IMM-urile?

Dacă îndeplinesc condiţiile, IMM-urile pot beneficia de 2 tipuri de ajutor:

  • sprijin prin programele UE destinate întreprinderilor de aceste dimensiuni: de exemplu, finanţare pentru activităţi de cercetare, competitivitate şi inovare şi programe naţionale de sprijin similare care, în mod normal, ar intra în categoria ajutoarelor de stat ilegale (a se vedea regulamentul de exceptare pe categorii English)
  • mai puţine cerinţe sau perceperea unor taxe mai reduse pentru punerea în conformitate cu cerinţele administrative ale UE.

Monitorizarea aplicării definiției IMM-urilor

DG Întreprinderi și Industrie efectuează o monitorizare periodică a aplicării definiției IMM-urilor. Pe baza rezultatelor evaluărilor realizate în 2006 și 2009, în 2012 a fost efectuat un studiu independent, care s-a concentrat pe modul în care definiția IMM-urilor funcționează în practică, în etapa de punere în aplicare.
Ținând cont de evoluția profilului demografic al IMM-urilor după 2003, de problemele care ar putea fi cauzate de o eventuală modificare semnificativă, de politica vizând acordarea de „ajutoare de stat mai puține, dar mai bine direcționate” și de opiniile exprimate de majoritatea părților interesate, studiul din 2012 indică faptul că nu este necesară o revizuire majoră a definiției IMM-ului în momentul de față. O eventuală actualizare a definiției în vederea adaptării la inflație, la productivitatea muncii și la evoluția raportului din cifra de afaceri și totalul bilanțului nu este urgentă și poate fi încorporată într-o viitoare revizuire.  Vicepreședintele Tajani a fost de acord cu concluziile studiului, care arată că, pentru moment, nu este necesară o revizuire a definiției IMM-urilor.

Studiul recomanda clarificări în ceea ce privește aplicarea anumitor norme în cadrul recomandării existente (de exemplu, adăugând orientări sau actualizând „Ghidul utilizatorului”). În acest scop, Ghidul a fost evaluat în 2013-2014. Concluziile și sugestiile prezentate în raportul final vor constitui baza pentru revizuirea „Ghidului utilizatorului”, care va fi disponibil în toate limbile UE, cel târziu în martie 2015.

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina