Cale de navigare

Întreprinderi mici şi mijlocii (IMM)

Ce se înţelege prin IMM?

IMM este acronimul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, aşa cum sunt definite în legislaţia UE (Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei).

Criteriile prin care IMM-urile se disting de celelalte tipuri de întreprinderi sunt:

  1. numărul de angajaţi şi
  2. cifra de afaceri sau bilanţul total

Tip de întreprindere

Nr. angajaţi

Cifră de afaceri

sau

Bilanţ total

Mijlocie

< 250

≤ 50 milioane €

≤ 43 milioane €

Mică

< 50

≤ 10 milioane €

≤ 10 milioane €

Micro

< 10

≤ 2 milioane €

≤ 2 milioane €

Aceste plafoane se aplică numai în cazul întreprinderilor autonome. Întreprinderile care fac parte dintr-o structură mai mare ar trebui să prezinte şi date furnizate de întregul grup cu privire la numărul de angajaţi, cifra de afaceri şi bilanţul total.

Mai multe informaţii:

De ce tip de ajutor pot beneficia IMM-urile?

Dacă îndeplinesc condiţiile, IMM-urile pot beneficia de 2 tipuri de ajutor:

  • sprijin prin programele UE destinate întreprinderilor de aceste dimensiuni: de exemplu, finanţare pentru activităţi de cercetare, competitivitate şi inovare şi programe naţionale de sprijin similare care, în mod normal, ar intra în categoria ajutoarelor de stat ilegale (a se vedea regulamentul de exceptare pe categorii English)
  • mai puţine cerinţe sau perceperea unor taxe mai reduse pentru punerea în conformitate cu cerinţele administrative ale UE.

Studiu extern privind punerea în aplicare a definiției IMM-ului (2012)

DG Întreprinderi şi industrie efectuează o monitorizare periodică a punerii în aplicare a definiției IMM-ului. Pe baza rezultatelor evaluărilor anterioare, realizate în 2006 și 2009, în 2012 a fost realizat un nou studiu independent, care s-a concentrat pe modul în care definiția IMM-urilor funcționează în practică, în etapa de punere în aplicare.
Ţinând cont de evoluţia profilului demografic al IMM-urilor după 2003, de problemele care ar putea fi cauzate de o modificare semnificativă, de politica vizând acordarea de „ajutoare de stat mai puțin numeroase și mai bine direcționate” și de opiniile exprimate de majoritatea părților interesate, studiul indică faptul că nu este necesară o revizuire majoră a definiției IMM-ului în momentul de față.
Ulterior, va fi necesară o actualizare a definiției în vederea adaptării la inflație, la productivitatea muncii și la evoluția raportului din cifra de afaceri și totalul bilanțului, dar aceste modificări nu sunt urgente și pot fi încorporate într-o viitoare revizuire.
Studiul propune o serie de recomandări vizând clarificarea aplicării anumitor norme care pot fi aplicate fără a modifica actuala recomandare, de exemplu prin intermediul unor orientări suplimentare furnizate într-un set de întrebări frecvente pe site-ul DG Întreprinderi şi industrie referitoare la definiția IMM-urilor sau prin actualizarea Ghidului utilizatorului.
DG Întreprinderi şi industrie este de acord cu concluziile studiului, care arată că, pentru moment, nu este necesară o revizuire a definiției IMM-urilor.

Rezumat pdf - 645 KB [645 KB] English (en)

Raport final pdf - 2 MB [2 MB] English (en)

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina