Navigacijska pot

Mala in srednje velika podjetja (MSP)

Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva

Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva

Nekaj o Evropskih nagradah za spodbujanje podjetništva

Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva se podeljujejo od leta 2006 za odličnost pri spodbujanju podjetništva in malih podjetij na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Od prvega natečaja se je prijavilo več kot 2 800 projektov, ki so skupaj podprli ustanovitev več kot 10 000 novih podjetij.

Dobitniki evropskih nagrad za spodbujanje podjetništva so razglašeni na podelitvi nagrad na skupščini malih in srednjih podjetij Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) (MSP), ki predstavlja del Evropskega tedna MSP.

Cilji nagrad so:

 • Prepoznavanje in priznavanje uspešnih dejavnosti ter pobud za spodbujanje podjetništva
 • Predstavitev in delitev primerov najboljših podjetniških politik ter praks
 • Doseganje večje stopnje zavedanja o vlogi podjetnikov v družbi
 • Spodbujanje in navdihovanje morebitnih podjetnikov

Oglejte si pretekle dobitnike nagrad EEPA –2012 , 2013

Zadnje novice in mnenja

Kategorije nagrad

Nagrade se podeljujejo v šestih kategorijah:

 1. Spodbujanje podjetniškega duha - Nagrajuje pobude na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni, ki spodbujajo podjetniško miselnost predvsem pri mladih in ženskah.
 2. Naložbe v podjetniška znanja - Priznava pobude na nacionalni, regionalni in lokalni ravni za izboljšanje podjetniških in upravnih znanj;
 3. Izboljšanje poslovnega okolja - Priznava inovativne politike na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni, s katerimi se spodbuja nastajanje in rast podjetij, poenostavljajo zakonski ter upravni postopki za podjetja in izvaja načelo »Najprej razmišljajmo v majhnem merilu« v korist majhnih in srednje velikih podjetij;
 4. Spodbujanje internacionalizacije poslovanja - Priznava politike in pobude, ki spodbujajo podjetja na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, zlasti majhna in srednje velika podjetja k boljšemu izkoriščanju priložnosti, ki jih ponujajo trgi znotraj in zunaj Evropske unije.
 5. Podpiranje razvoja okolju prijaznih trgov in učinkovitega gospodarjenja z viri -Priznava politike in pobude na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, ki podpirajo majhna in srednje velika podjetja pri dostopanju do okolju prijaznih trgov in jim pomagajo izboljšati učinkovitost gospodarjenja z viri, in sicer skozi razvoj znanj na področju zelenih tehnologij, iskanje ustreznih ponudb in povpraševanj ter skozi financiranje.
 6. Odgovorno in odprto podjetništvo - Priznava nacionalne, regionalne in lokalne pobude s strani organov ali javnih/zasebnih partnerstev, ki podpirajo družbeno odgovornost med majhnimi in srednje velimi podjetji. Ta kategorija bo prav tako priznala prizadevanja za podporo podjetništva med prikrajšanimi skupinami, kot so nezaposleni, zlasti dolgotrajno nezaposleni, legalni migranti, invalidi ali pripadniki etničnih manjšin.

Velika nagrada žirije se lahko podeli v kateri koli kategoriji in bo dodeljena najbolj ustvarjalni in navdihujoči zamisli za spodbujanje podjetništva v Evropi.

Kako sodelovati

K sodelovanju vabimo nacionalne, regionalne ali lokalne organe in javno-zasebna partnerstva iz vseh držav članic EU ter Islandije, Norveške, Turčije in Srbije.

Razpisa se lahko udeležijo nacionalne organizacije, mestne ali krajevne skupnosti, regije in druge skupnosti pa tudi javno-zasebna partnerstva med javnimi organi in podjetniki, izobraževalni programi in poslovne organizacije.

Čezmejne pobude se sprejmejo, če jih skupaj prijavijo vse vpletene države.

Tekmovanje poteka v dveh fazah. Kandidati tekmujejo najprej na nacionalni ravni, šele nato lahko tekmujejo na evropski ravni. Na državnem tekmovanju bo vsaka država izbrala dva udeleženca, ki bosta nominirana za evropsko tekmovanje.

Evropska žirija bo določila ožji izbor nominirancev. Vsi nominiranci iz nacionalnih in evropskih tekmovanj bodo povabljeni, da se udeležijo slovesnosti ob podelitvi nagrad na skupščini MSP, ki je del Evropskega tedna MSP. Na slovesnosti bodo zmagovalci prejeli priznanje za svoja prizadevanja in dobili priložnost, da se predstavijo v panevropskem prostoru.

Zadnji rok za zbiranje prijav na nacionalni ravni določi vsaka posamezna država

Nominiranci bodo izbrani na podlagi naslednjih meril:

 • Izvirnost in izvedljivost
 • Njihov vpliv na lokalno gospodarstvo
 • Izboljšanje odnosov z lokalnimi zainteresiranimi skupinami
 • Prenosljivost projekta v druge regije v Evropi

Za nadaljnje informacije o tem, kako se priključiti v prihodnje, se obrnite na svojega državnega predstavnika:

Belgique , België , Belgien България Česká republika Danmark
Deutschland Eesti Ireland Ελλάδα
España France Hrvatska Italia
Κύπρος Latvija Lietuva Luxembourg , Luxemburg
Magyarország Malti Nederland Österreich
Polska Portugal România Slovenija
Slovensko Suomi Sverige United Kingdom
Iceland Norway Serbia Turkey

Kontaktna oseba v tajništvu

Na tiskovni urad in tajništvo Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva, se lahko obrnete bodisi po elektronski pošti ali telefonu.

eu.enterprise.promotion.awards@hanovercomms.com

+44 (0)20 7400 8995

Nagradam lahko sledite tudi na omrežjih Twitter v angleškem, francoskem, španskem, nemškem in italijanskem jeziku, Facebook, YouTube v angleškem, francoskem, španskem, nemškem in italijanskem jeziku, ter na omrežjih Flickr in Scribd.

Prav tako lahko berete uradni blog za spodbujanje podjetništva .

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran