Acest site a fost arhivat la data de 02/02/2015
02/02/2015

Cale de navigare

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Piaţa unică a mărfurilor

Combaterea întârzierii plăților

Întreprindere întorcând timpul înapoi © Andres Rodriguez - Fotolia.com

În cadrul tranzacțiilor comerciale între întreprinderi sau între întreprinderi și autoritățile publice, foarte multe plăți se efectuează mult mai târziu decât s-a convenit. Acest lucru este foarte costisitor pentru întreprinderi. Directiva UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților 2011/7/UE български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) pune accent pe dreptul întreprinderilor de a-și primi banii la timp.

Noua Directivă privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților 2011/7/UE

Prevederi principale:

  • Armonizarea termenelor de plată în cazul plăților efectuate de autoritățile publice către întreprinderi: autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează în termen de 30 de zile sau, în circumstanțe excepționale, în termen de 60 de zile.
  • Libertatea contractuală în tranzacțiile comerciale ale întreprinderilor: întreprinderile trebuie să își plătească facturile în termen de 60 de zile, cu excepția cazului în care ele convin altfel în mod expres și în cazul în care termenul nu este vădit injust.
  • Întreprinderile au automat dreptul să solicite dobânzi pentru plățile întârziate și pot obține o sumă minimă fixă de 40 de euro cu titlu de compensație pentru costurile de recuperare a sumelor datorate. Ele pot solicita compensații pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
  • Rata legală a dobânzii pentru întârzierile în efectuarea plăților în statele membre va fi majorată la cel puțin 8 puncte procentuale peste dobânda de referință a Băncii Centrale Europene. Autoritățile publice nu sunt autorizate să stabilească o rată a dobânzii pentru întârzierea în efectuarea plății sub acest prag.

Statele membre pot continua să mențină sau să pună în aplicare legi și reglementări care sunt mai favorabile creditorului decât dispozițiile Directivei.

Tabel privind rata legală a dobânzii pentru întârzierile în efectuarea plăților în statele membre EN - DE - FR

Directiva 2011/7/UE înlocuiește fosta Directivă 200/35/CE privind întârzierea plăților și le dă întreprinderilor mai multe drepturi.

Guvernele UE au fost obligate să își adapteze legislația națională în conformitate cu Directiva 2011/7/UE până la 16 martie 2013. Până în prezent, 27 din cele 28 de țări ale UE au făcut acest lucru.

Noua Directivă privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților 2011/7/UE български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Campanie de informare privind întârzierea în efectuarea plăților

 

Campania se va derula până în decembrie 2014 și va include evenimente care se vor desfășura peste tot UE, menite să evidențieze drepturile întreprinderilor în temeiul Directivei din 2011, să ofere un forum pentru schimbul de bune practici și să ajute întreprinderile să își rezolve problemele legate de efectuarea cu întârziere a plăților.

Campania se va concentra pe întreprinderile mici și mijlocii, deoarece acestea sunt cel mai grav afectate de actuala cultură a efectuării cu întârziere a plăților.

Mai multe despre campania de informare privind întârzierea efectuării plăților Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) português (pt)

Căutați un eveniment în regiunea dumneavoastră English (en)

E-desk

Nu ezitați să ne contactați (ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu) pentru informații suplimentare despre campanie și despre punerea în aplicare a Directivei privind întârzierea plăților în cele 28 de state membre.

Comisia invită, de asemenea, întreprinderile și cetățenii să facă schimb de informații privind punerea în aplicare a Directivei în țările lor și să îi transmită informații legate de eventualele probleme întâmpinate în cursul aplicării noilor drepturi conferite prin Directivă. (ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu).

Site-urile naționale privind întârzierea în efectuarea plăților

Germania

Franța

Irlanda

Țările de Jos

Regatul Unit

Informații suplimentare

Contact

ENTR SME POL DEVT AND SMALL BUS ACT

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina