Deze website is gearchiveerd sinds 02/02/2015
02/02/2015

Kruimelpad

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Een interne markt voor goederen

Bestrijding van betalingsachterstanden

Bedrijf draait de tijd terug — © Andres Rodriguez - Fotolia.com

Heel wat betalingen voor transacties tussen bedrijven onderling of tussen bedrijven en overheidsinstanties worden veel later uitgevoerd dan was overeengekomen. Dit kost bedrijven veel geld. De EU-richtlijn over betalingsachterstanden български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) geeft bedrijven wat extra slagkracht om hun geld op tijd krijgen.

Richtlijn betalingsachterstanden 2011/7/EU

Belangrijkste punten:

  • Harmonisatie van termijnen voor betalingen door overheidsinstanties aan ondernemingen: Overheidsinstanties moeten binnen 30 dagen of in zeer uitzonderlijke gevallen binnen 60 dagen betalen voor goederen en diensten.
  • Contractuele vrijheid bij handelstransacties tussen bedrijven: Bedrijven moeten hun facturen binnen 60 dagen betalen, tenzij uitdrukkelijk een andere termijn is overeengekomen. De termijn moet sowieso redelijk zijn.
  • Bedrijven hebben automatisch het recht om voor betalingsachterstand interest te eisen en zij hebben ook recht op ten minste een vast forfaitair bedrag van 40 euro om de inningskosten te dekken. Zij mogen een vergoeding eisen voor alle overige redelijke inningskosten.
  • De wettelijke interest voor betalingsachterstand in de EU-landen wordt verhoogd tot minstens 8 procentpunten boven de referentie-interestvoet van de Europese Centrale Bank. Overheidsinstanties mogen voor betalingsachterstand geen lagere interestvoet bedingen.

De EU-landen mogen wetten en verordeningen behouden of nieuwe vaststellen die de schuldeiser een betere bescherming bieden dan de richtlijn.

Tabel met wettelijke interestvoeten voor betalingsachterstanden in de EU-landen EN - DE - FR

Richtlijn 2011/7/EU vervangt de eerdere Richtlijn betalingsachterstanden 200/35/EG en geeft bedrijven meer rechten.

De regeringen van de EU-landen zijn verplicht hun nationale wetgeving voor 16 maart 2013 aan te passen aan Richtlijn 2011/7/EU. Tot dusver hebben 27 van de 28 EU-landen dat gedaan.

Richtlijn betalingsachterstanden 2011/7/EU български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Voorlichtingscampagne betalingsachterstanden

 

De campagne, die loopt tot december 2014, omvat evenementen in de hele EU om bedrijven te wijzen op de rechten die de richtlijn van 2011 hun geeft. Ook krijgen betrokkenen de kans om goede praktijken uit te wisselen en bedrijven te helpen bij de aanpak van betalingsachterstanden.

De campagne is gericht op kleine en middelgrote bedrijven, omdat zij het meest te lijden hebben onder de huidige betalingscultuur in de EU.

Meer over de voorlichtingscampagne betalingsachterstanden Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) português (pt)

Evenementen bij u in de buurt English (en)

E-desk betalingsachterstanden

Wilt u meer informatie over de campagne of over de uitvoering van de richtlijn in de 28 EU-landen, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen via ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu.

De Commissie nodigt ook ondernemingen en burgers om informatie uit te wisselen over de toepassing van de richtlijn in eigen land, en over eventuele problemen met de toepassing van de nieuwe rechten die voortvloeien uit de richtlijn. (ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu).

Nationale websites over betalingsachterstanden

Duitsland

Frankrijk

Ierland

Nederland

Verenigd Koninkrijk

Meer informatie

Contact

ENTR SME POL DEVT AND SMALL BUS ACT

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend

Normale tekstgrootteTekstgrootte 200%Pagina afdrukken