This site has been archived on 02/02/2015
02/02/2015

Navigacijski put

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Jedinstveno tržište za robu

Borba protiv kašnjenja u plaćanju

vraćanje vremena © Andres Rodriguez - Fotolia.com

Brojna plaćanja u trgovinskim transakcijama među poduzećima ili između poduzeća i javnih tijela izvršavaju se znatno kasnije od dogovorenog, što je poduzećima veoma skupo. Direktiva EU-a o borbi protiv kašnjenja u plaćanju 2011/7/EU български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) ojačava pravo poduzeća na ažurno plaćanje.

Direktiva o borbi protiv kašnjenja u plaćanju 2011/7/EU

Glavne odredbe:

  • Usklađivanje roka za plaćanje javnih tijela poduzećima: Javna tijela moraju platiti za robu i usluge koje nabavljaju u roku od 30 dana, ili, u vrlo iznimnim okolnostima, u roku od 60 dana.
  • Ugovorna sloboda u pogledu trgovinskih transakcija među poduzećima: Poduzeća moraju unutar 60 dana platiti fakture, osim ako se izrijekom drugačije dogovore te ako nije posebno nepravedno.
  • Poduzeća automatski imaju pravo tražiti kamate zbog kašnjenja u plaćanju i mogu dobiti minimalni fiksni iznos od 40€ kao naknadu za troškove naplate. Mogu tražiti naknadu za sve ostale razumne troškove naplate.
  • Zakonsku kamatnu stopu za kašnjenje u plaćanju u državama članicama treba povisiti na najmanje 8 postotnih bodova iznad referentne stope Europske središnje banke. Javnim tijelima nije dopušteno odrediti nižu kamatnu stopu za kašnjenje u plaćanju.

Države članice smiju nastaviti provoditi ili donositi zakone i propise koji su za vjerovnika povoljniji od odredaba ove Direktive.

Tablica zakonskih kamatnih stopa za kašnjenje u plaćanju u državama članicama EN - DE - FR

Direktiva 2011/7/EU zamjenjuje raniju Direktivu o kašnjenju u plaćanju 200/35/EZ te poduzećima daje veća prava.

Vlade EU-a morale su uskladiti svoje nacionalne zakone s Direktivom 2011/7/EU do 16. ožujka 2013. Dosad je to učinilo 27 od 28 država članica.

Direktiva o borbi protiv kašnjenja u plaćanju 2011/7/EU български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Kampanja informiranja o kašnjenju u plaćanju

 

Kampanja (koja će trajati do prosinca 2014.) uključuje događanja diljem EU-a na kojima se ističu prava poduzeća prema Direktivi 2011., pruža forum za razmjenu najboljih praksi te pomaže poduzećima u rješavanju pitanja kašnjenja u plaćanju.

Kampanja će se usredotočiti na mala i srednja poduzeća, s obzirom na to da su ona najviše pogođena trenutačnom praksom kašnjenja u plaćanju diljem EU-a.

Više o kampanji informiranja o kašnjenju u plaćanju Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) português (pt)

Pronađite događanje u vašoj blizini English (en)

Informacijska služba za zakašnjela plaćanja

Slobodno nam se obratite (ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu) za dodatne informacije o kampanji o kašnjenju u plaćanju, kao i za informacije o provedbi i primjeni Dirketive o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u 28 država članica.

Komisija također poziva poduzeća i građane da prenose informacije o primjeni Direktive u svojim državama te da šalju sve dokaze o poteškoćama s kojima se susreću prilikom primjene novih prava koja su im dodijeljena navedenom Direktivom. (ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu).

Nacionalna web-mjesta o kašnjenju u plaćanju

Njemačka

Francuska

Irska

Nizozemska

Ujedinjena Kraljevina

Više o temi

Kontakt

ENTR SME POL DEVT AND SMALL BUS ACT

Share: FacebookGoogle+LinkedInsend this page to a friend

Set page to normal font sizeIncrease font size by 200 percentprint this page