Sivusto on arkistoitu (02/02/2015)
02/02/2015

Navigointipolku

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Tavaroiden sisämarkkinat

Maksuviivästysten torjunta

Kellon minuuttiviisarilla seisova liikemies työntää viisareita taaksepäin © Andres Rodriguez - Fotolia.com

Monet yritysten keskinäisiin tai yritysten ja viranomaisten välisiin kaupallisiin toimiin liittyvät maksusuoritukset viivästyvät huomattavasti sovitusta ajankohdasta. Tästä aiheutuu merkittäviä kustannuksia yrityksille. EU:n maksuviivästysdirektiivi 2011/7/EU български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv) vahvistaa yritysten oikeutta ajallaan suoritettaviin maksuihin.

Maksuviivästysdirektiivi 2011/7/EU

Keskeiset säännökset:

  • Maksuaikojen yhdenmukaistaminen viranomaisten yrityksille suorittamissa maksuissa: Viranomaisten on maksettava hankkimansa tavarat ja palvelut 30 päivän kuluessa tai erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa 60 päivän kuluessa.
  • Sopimusvapaus yritysten välisissä liiketoimissa: Yritysten on maksettava laskunsa 60 päivän kuluessa, elleivät osapuolet nimenomaan toisin sovi ja ellei se ole velkojan kannalta selvästi kohtuutonta.
  • Yrityksellä, joka ei saa maksujaan ajoissa, on automaattisesti oikeus vaatia viivästyskorkoa ja se voi myös saada vähintään 40 euron kiinteän korvauksen perintäkuluista. Yritys voi vaatia korvausta kaikista jäljelle jäävistä kohtuullisista perintäkuluista.
  • Lakisääteinen viivästyskorko on vähintään 8 prosenttiyksikköä suurempi kuin Euroopan keskuspankin viitekorko, eivätkä viranomaiset voi vahvistaa alempaa viivästyskorkoa.

Jäsenvaltiot voivat pitää voimassa tai saattaa voimaan lakeja ja asetuksia, jotka ovat velkojalle edullisempia kuin maksuviivästysdirektiivin säännökset.

Lakisääteinen viivästyskorko EU-maittain (taulukko) EN - DE - FR

Yrityksille paremmat oikeudet takaava direktiivi 2011/7/EU korvaa aiemman maksuviivästysdirektiivin 200/35/EY.

EU-maiden oli saatettava kansallinen lainsäädäntönsä direktiivin 2011/7/EU säännösten mukaiseksi 16.3.2013 mennessä. Tähän mennessä 27 jäsenvaltiota on tehnyt näin.

Maksuviivästysdirektiivi 2011/7/EU български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv)

Maksuviivästyksiä koskeva tiedotuskampanja

 

Kampanja jatkuu joulukuuhun 2014. Sen aikana järjestetään eri puolilla EU:ta tapahtumia, joissa kerrotaan vuoden 2011 maksuviivästysdirektiiviin perustuvista yritysten oikeuksista. Kampanja tarjoaa myös tilaisuuden parhaiden toimintatapojen vaihtoon ja auttaa yrityksiä ratkaisemaan maksuviivästyksiin liittyviä ongelmia.

Tiedotuskampanjassa keskitytään erityisesti pk-yrityksiin, joiden toimintaan maksuviivästykset ovat EU:ssa vaikuttaneet pahiten.

Lisätietoa maksuviivästyksiä koskevasta tiedotuskampanjasta Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) português (pt)

Etsi lähin tapahtuma English (en)

Maksuviivästykset (Late Payment E-desk)

Onko sinulla kysyttävää maksuviivästyksiä koskevasta tiedotuskampanjasta tai maksuviivästysdirektiivin täytäntöönpanosta ja soveltamisesta eri EU-maissa? Ota yhteyttä neuvontapalveluun (ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu).

Komissio pyytää yrityksiä ja kansalaisia myös kertomaan, miten maksuviivästysdirektiiviä sovelletaan jäsenmaissa, ja ilmoittamaan mahdollisista ongelmista. (ENTR-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu).

Maksuviivästyksiä käsittelevät kansalliset sivustot

Saksa

Ranska

Irlanti

Alankomaat

Yhdistynyt kuningaskunta

Lisätietoja

Yhteydenotot

ENTR SME POL DEVT AND SMALL BUS ACT

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu

Aseta sivu normaalikokoiselle fontilleKasvata fontin kokoa 200 prosentillaTulosta sivu