Ta spletna stran je bila arhivirana (02/02/2015)
02/02/2015

Navigacijska pot

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Dodatna orodja

Za distributerje

Medtem ko so proizvajalci odgovorni za zagotavljanje skladnosti proizvoda in pritrditev oznake CE nanj, tudi distributerji (in uvozniki) igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju, da so na trgu samo proizvodi, ki so skladni z zakonodajo in opremljeni z oznako CE. To ne pomaga samo pri okrepitvi zdravstvenih, varnostnih in okoljevarstvenih zahtev EU, temveč podpira tudi lojalno konkurenco med vsemi udeleženci, saj morajo upoštevati ista pravila.

Distributerji morajo skrbno paziti, da ne bi s svojim ravnanjem škodovali skladnosti proizvoda z zahtevami. Distributer mora imeti tudi osnovno znanje o zakonskih zahtevah – vključno s tem, kateri proizvodi morajo biti opremljeni z oznako CE in potrebnimi spremnimi dokumenti – in mora biti sposoben prepoznati proizvode, ki očitno niso skladni.

Distributerji morajo nacionalnim organom pokazati, da so ravnali skrbno in da imajo potrdilo proizvajalca ali uvoznika, ki navaja, da so bili potrebni ukrepi izvedeni. Poleg tega mora imeti distributer možnost pomagati nacionalnemu organu pri prizadevanju za pridobitev potrebne dokumentacije.

Če distributerji (ali uvozniki) tržijo proizvode pod svojim imenom, s tem prevzamejo tudi odgovornost proizvajalca. V takem primeru morajo imeti dovolj informacij o načrtu in proizvodnji proizvoda, saj s pritrditvijo oznake CE na proizvod prevzemajo tudi pravno odgovornost.

Oznake CE ni treba namestiti na vse proizvode, ki se prodajajo v EU. Oznaka CE velja za proizvode, ki segajo od električne opreme do igrač in od eksplozivov za civilno rabo do medicinskih pripomočkov. Ti proizvodi spadajo pod eno ali več direktiv, ki predpisujejo posebne zahteve, ki jih mora proizvod izpolnjevati, da se lahko označi z oznako CE. Na voljo je celoten seznam teh kategorij proizvodov.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju