Deze website is gearchiveerd sinds 02/02/2015
02/02/2015

Kruimelpad

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Extra tools

Voor distributeurs

Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant dat het product voldoet aan de eisen en is voorzien van een CE-markering. De distributeur (en de importeur) speelt ook een belangrijke rol als het erom gaat dat alleen producten die aan de eisen van de wet voldoen en voorzien zijn van een CE-markering op de markt komen. Dat is niet alleen goed voor de versterking van de EU-eisen op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieubescherming, maar het zorgt ook voor een eerlijke concurrentie, doordat alle spelers zich aan dezelfde regels moeten houden.

De distributeur moet zorgvuldig handelen om te voorkomen dat het product door zijn handelwijze niet langer aan de eisen voldoet. De distributeur moet ook een basiskennis hebben van de wettelijke eisen en weten voor welke producten de CE-markering met de begeleidende documentatie vereist is. Verder moet hij in staat zijn producten te herkennen die duidelijk niet aan de eisen voldoen.

De distributeur moet bij de landelijke instanties kunnen aantonen dat hij zorgvuldig heeft gehandeld en een verklaring hebben van de fabrikant of de importeur dat de noodzakelijke maatregelen zijn getroffen. Verder moet de distributeur in staat zijn de landelijke instanties terzijde te staan bij het verkrijgen van de vereiste documentatie.

Als de distributeur (of de importeur) het product onder zijn eigen naam op de markt brengt, neemt hij de verantwoordelijkheden van de fabrikant over. In dat geval moet hij voldoende informatie hebben over het ontwerp en de productie van het product, aangezien hij de wettelijke verantwoordelijkheid op zich neemt op het moment dat hij de CE-markering aanbrengt.

De CE-markering is niet verplicht voor alle producten die in de EU worden verkocht. De CE-markering is van toepassing op diverse producten, van elektrische apparaten tot speelgoed en van explosieven voor civiel gebruik tot medische apparatuur. Deze producten vallen onder een of meer richtlijnen, waarin de specifieke eisen worden beschreven waaraan het product moet voldoen om de CE-markering te mogen voeren. Volledige lijst van deze productcategorieën.

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend