Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

További eszközök

Forgalmazók oldala

A gyártó felelős a termék megfelelőségéért és a CE-jelölés feltüntetéséért, de a forgalmazók (és az importőrök) is fontos szerepet játszanak annak biztosításában, hogy csak a jogszabályoknak megfelelő és CE-jelölést hordozó termékek kerüljenek a piacra. Ez nem csak az EU egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi előírásainak érvényesülését segíti, hanem a tisztességes piaci versenyt is támogatja, amelynek résztvevőire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

A forgalmazóknak kellő gondossággal kell kezelniük a termékeket, hogy azok megfelelőségét ne befolyásolják károsan. A forgalmazónak is ismernie kell az alapvető jogi követelményeket, például, hogy mely termékeket kell ellátni CE-jelöléssel és hozzá tartozó dokumentációval, illetve fel kell ismernie azokat a termékeket, amelyek egyértelműen nem felelnek meg az elvárásoknak.

A forgalmazóknak számot kell adniuk a nemzeti hatóságoknak arról, hogy kellő gondossággal jártak el, és rendelkeznek a gyártó vagy az importőr igazolásával, miszerint azok megtették a szükséges intézkedéseket. Ezenfelül a forgalmazónak segítenie kell a nemzeti hatóságokat az igényelt dokumentumok beszerzésében.

Amennyiben a forgalmazó (vagy az importőr) saját márkaneve alatt értékesíti az adott terméket, akkor ezzel magára vállalja a gyártói felelősséget. Ebben az esetben az importőrnek vagy a forgalmazónak megfelelő információval kell rendelkeznie a termék tervezésére és gyártására vonatkozóan, mivel a CE-jelölés feltüntetésekor magára vállalja az összes jogi felelősséget.

Az EU-ban nem minden termék visel CE-jelölést. A CE-jelöléssel a termékek egy bizonyos csoportját kell ellátni, amelybe beletartoznak az elektromos készülékek, a játékok, a polgári célú felhasználásra szánt robbanóanyagok és az orvosi eszközök is. Ezekre a termékekre egy vagy több irányelv is vonatkozik, amelyek meghatározzák azokat az előírásokat, amelyeknek való megfelelőség a feltétele a CE jelölés feltüntetésének. A szóban forgó termékkategóriák teljes listája itt található.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének