Acest site a fost arhivat la data de 02/02/2015
02/02/2015

Cale de navigare

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Alte instrumente

Ce este marcajul CE?

Ce este marcajul CE?

Piaţa unică europeană (formată din cele 28 de State Membre ale UE şi ţările AELS: Islanda, Norvegia şi Liechtenstein) aduce imense beneficii consumatorilor. Cu toţii ne-am obişnuit cu o gamă largă de produse. Cu toate acestea, fireste, consumatorii se aşteaptă ca produsele pe care le cumpără să fie sigure.

In procesul de creare a pieţei unice europene, Uniunea Europeană (UE) a implementat legislaţie de siguranţă specifică pentru anumite categorii de produse comercializate pe piaţă. Această legislaţie acoperă cerinţe suplimentare celor de siguranţă generală pe care toate produsele trebuie să le îndeplinească.

Conform acestei legislaţii, producătorii trebuie să declare în mod explicit ca produsele lor sunt sigure. Această declaraţie include aplicarea marcajului CE pe produs. Importatorii trebuie să verifice dacă producătorul a urmat paşii necesari pentru completarea declaraţiei, în timp ce distribuitorii trebuie să acţioneze cu grija cuvenită şi să fie capabili să identifice şi retragă produsele care nu sunt sigure.

Cum funcţionează sistemul?

Aşa cum s-a menţionat mai sus, producătorii trebuie să se asigure că produsele lor sunt conforme cu cerinţele de siguranţă relevante. Pot face acest lucru, de exemplu, prin evaluarea riscurilor posibile şi prin testarea de mostre de produs. Odată întreprinse aceste acţiuni, ei trebuie să aplice pe produs marcajul CE.

Pentru anumite produse care prezintă în mod inerent un risc mai ridicat, cum ar fi boilerele cu gaz sau ferăstraiele cu lanţ, cerintele de siguranţa nu pot fi verificate doar de către producător. În astfel de cazuri, o organizaţie independentă, desemnată de către autorităţile naţionale, trebuie să efectueze verificările de siguranţă. Numai după ce această verificare este finalizată, producătorul poate să aplice marcajul CE pe produs.

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten