Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

További eszközök

Mi a CE-jelölés?

Mi a CE-jelölés?

Az európai egységes piacon (a 28 EU-tagállam, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagállamai Norvégia, Izland és Liechtenstein) számos előnyt élvezhetnek a fogyasztók. Mindannyian hozzászoktunk már a termékek széles kínálatához. Természetesen a fogyasztók azt is elvárják, hogy a megvásárolt termék biztonságos is legyen.

Az egységes piac megalkotásakor az Európai Unió specifikus jogi szabályozást léptetett életbe a piacon kapható egyes termékkategóriákra vonatkozóan. A jogszabály túlmutat azokon az általános biztonsági követelményeken, amelyeknek valamennyi terméknek meg kell felelnie.

A szabályozás értelmében a gyártóknak világos nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a termékük biztonságos. A nyilatkozattételhez tartozik a CE-jelölés feltüntetése a terméken. Az importőrnek ellenőriznie kell, hogy a gyártó megtette-e a nyilatkozat által elvárt lépéseket, a forgalmazónak pedig kellő gondossággal kell eljárnia, és képesnek kell lennie azonosítani és visszahívni a nem biztonságos termékeket.

Hogyan működik a rendszer?

Mint az már a fentiekből kiderült a gyártónak kell gondoskodnia róla, hogy terméke megfeleljen a vonatkozó biztonsági követelményeknek. Erről a termék kockázatértékelésével vagy tesztelésével győződhet meg. Ha ennek eleget tett, fel kell tüntetnie a CE-jelölést a terméken.

Egyes nagyobb kockázatot jelentő termékeknél, mint amilyenek a gázüzemű vízmelegítők vagy a láncfűrészek nem elegendő, ha a biztonságról csak a gyártó győződik meg. Ezekben az esetekben egy, a nemzeti hatóságok által kijelölt, független szervezetnek kell elvégeznie a biztonsági vizsgálatot. A CE-jelölést csak akkor lehet feltüntetni a terméken, ha ezeket a vizsgálatokat elvégezték.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének