Sivusto on arkistoitu (02/02/2015)
02/02/2015

Navigointipolku

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Lisätyökalut

Mikä on CE-merkintä?

Mikä on CE-merkintä?

Euroopan yhtenäismarkkinat (EU:n 28 jäsenvaltiota sekä EFTA-valtiot Islanti, Norja ja Liechtenstein) tuo valtavasti etuja kuluttajille. Olemme kaikki tottuneet laajaan valikoimaan tuotteita. Asiakkaat kuitenkin luonnollisesti odottavat ostamiensa tuotteiden olevan turvallisia.

Euroopan unioni (EU) on Euroopan yhteismarkkinat luodessaan asettanut erityisen turvallisuuslainsäädännön tietyille markkinoilla myydyille tuoteryhmille. Tämä lainsäädäntö ulottuu pidemmälle kuin yleiset turvallisuusvaatimukset, jotka kaikkien tuotteiden on täytettävä.

Tämän lainsäädännön mukaan valmistajien on annettava yksiselitteinen vakuutus tuotteidensa turvallisuudesta. Tämä vakuutus sisältää CE-merkinnän kiinnittämisen tuotteeseen. Maahantuojien on todennettava, että valmistaja on suorittanut kaikki vakuutuksen täyttämiseen tarvittavat vaiheet, kun taas jakelijoiden tulee toimia asianmukaisella huolellisuudella, ja pystyä tunnistamaan turvattomat tuotteet ja vetää ne pois markkinoilta.

Miten järjestelmä toimii?

Kuten edellä on mainittu, valmistajien on varmistettava, että heidän tuotteensa noudattavat kaikkia turvallisuusvaatimuksia. Tämä tapahtuu esimerkiksi arvioimalla mahdolliset vaaratekijät ja testaamalla tuotenäytteitä. Tehtyään tämän heidän on kiinnitettävä CE-merkintä tuotteeseen.

Tiettyjen tuotteiden osalta, joilla on luontaisesti korkeammat vaaratekijät, kuten kaasulämmitteiset kuumavesikattilat tai moottorisahat, valmistaja ei voi tarkistaa turvallisuutta yksinään. Sellaisissa tapauksissa erillisen organisaation, jonka kansalliset viranomaiset ovat hyväksyneet, on suoritettava turvallisuustarkistus. Vasta kun tämä on suoritettu, valmistaja voi kiinnittää CE-merkinnän tuotteeseen.

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu