Ta spletna stran je bila arhivirana (02/02/2015)
02/02/2015

Navigacijska pot

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Dodatna orodja

Dodatne informacije

Kakšno vlogo imajo državni organi?

Odgovornost za varne in skladne proizvode na trgu je izključno proizvajalčeva, uvoznikova in distributerjeva. Žal nekateri ljudje upoštevajo pravila le, če obstaja resnična možnost, da bodo kršitelje ujeli.

Zato so evropske države ustanovile organe za nadzor trga. Njihova naloga je, da nadzorujejo trg in zaščitijo potrošnike pred nevarnimi proizvodi, kolikor je mogoče. To dosežejo z izvajanjem nadzora pri proizvajalcih, uvoznikih in distributerjih, s preverjanjem in preskušanjem proizvodov in z ukrepanjem, v primeru, da so bila pravila kršena. Takšni ukrepi vključujejo odpoklic nevarnih proizvodov od potrošnikov, njihov umik s prodajnih polic, uničevanje nevarnega blaga in odrejanje glob ali drugih sankcij.

Poleg tega nacionalni organi med izvajanjem ukrepov obveščajo drug drugega o nevarnih proizvodih. Te informacije si delijo prek sistema hitre izmenjave informacij, imenovanega RAPEX. To omogoča drugim evropskim državam, da sprejmejo podobne ukrepe.

Nenazadnje morajo nacionalni organi raziskati tudi pritožbe potrošnikov o težavah z varnostjo v zvezi s proizvodi.

Kaj vi kot potrošnik lahko naredite?

Čeprav večina evropskih proizvajalcev, uvoznikov in distributerjev upošteva pravila, morajo sodelovati tudi potrošniki sami.

Vedno kupujte proizvode zanesljivih običajnih in spletnih trgovin. Skrbijo za proizvode, ki jih prodajajo in običajno sprejemajo reklamacije. Prevarantska podjetja običajno ne upoštevajo zdravstvenih in varnostnih zahtev, lahko pa tržijo tudi ponaredke. Kadar ocenite, da je ponudba preveč ugodna, da bi bila resnična, je velika verjetnost, da je vaša ocena utemeljena.

Preberite vsa opozorila in navodila. Bodite pozorni na priporočila o starosti in varnosti, predvsem pri igračah (in drugih proizvodih za otroke) – vzemite jih resno.

Težavo v zvezi z varnostjo proizvoda vedno prijavite proizvajalcu ali prodajalcu na drobno, od katerega ste ga kupili. Poleg tega obvestite ustrezen državni organ, saj bo zagotovil, da se bodo izvedli nadaljnji koraki za zagotavljanje varnosti proizvoda.

Kam po dodatne informacije?

Več o zakonodaji in nadzoru trga lahko izveste, če obiščete:

Glede pomena oznake CE za potrošnike se obrnite na:

ANEC, Evropsko združenje za sodelovanje potrošnikov v standardizaciji
Avenue de Tervueren 32, Box 27
B-1040 Brussels, Belgium
e-pošta: anec@anec.eu
www.anec.eu

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju