Cale de navigare

Alte instrumente

Informaţii suplimentare

Care este rolul autorităţilor publice?

Responsabilitatea pentru introducerea pe piaţă a produselor sigure şi conforme revine integral producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor. Din păcate, anumite persoane se vor supune regulilor doar dacă există certitudinea faptului ca cei care gresesc sunt prinsi.

De aceea, ţările europene au desemnat si sprijinit activitatea autorităţilor de supraveghere a pieţei. Rolul acestora este de a monitoriza piaţa şi de a proteja pe cât posibil consumatorii împotriva produselor nesigure. Aceste autorităţi îşi îndeplinesc rolul prin inspectarea producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor, prin verificarea şi testarea produselor şi prin intreprinderea de actiuni atunci când aceste reguli sunt încălcate. Aceste acţiuni includ rechemarea produselor nesigure de la consumatori, retragerea produselor nesigure de pe rafturi, distrugerea bunurilor periculoase şi aplicarea de amenzi sau alte sancţiuni.

Mai mult decât atât, autorităţile naţionale se informează reciproc atunci când întreprind măsuri împotriva unor produse nesigure. Ele comunică aceste informaţii prin intermediul unui sistem rapid de alertă numit RAPEX. Acest lucru permite şi altor state europene să întreprindă măsuri similare.

În final, autorităţile naţionale trebuie să dea curs plângerilor primite din partea consumatorilor referitoare la probleme legate de siguranţa produselor.

Ce puteţi face în calitate de consumator?

Deşi cei mai mulţi dintre producătorii, importatorii şi distribuitorii europeni se supun regulilor, si consumatorii au un rol de jucat.

Cumpăraţi întotdeauna produse din magazine şi depozite online demne de încredere. Acestea au grijă de produsele pe care le comercializează şi, de obicei, accepta returnarea lor. În schimb, comerciantii de rea credinţă tind să ignore regulile de sănătate şi de siguranţă şi este posibil, de asemenea, să comercializeze produse false. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, este posibil sa fie chiar aşa.

Citiţi toate avertismentele şi instrucţiunile. Fiţi atenţi la recomandările privitoare la vârstă şi siguranţă, mai ales în cazul jucăriilor (şi al altor produse pentru copii) – luaţi-le în serios.

Raportaţi întotdeauna producătorului sau comerciantului de unde aţi cumpărat un produs dacă respectivul produs prezintă o problemă de siguranţă. În plus, contactaţi autoritatea publică relevantă pentru că astfel vă asiguraţi că vor fi întreprinşi şi restul de paşi pentru asigurarea siguranţei produsului.

Unde să vă adresaţi pentru informaţii suplimentare?

Pentru a afla mai multe informaţii despre legislaţie şi supravegherea pieţei, vă rugăm să vizitaţi:

Pentru o perspectivă a consumatorului asupra marcării cu marcajul CE, vă rugăm să contactaţi:

ANEC, vocea consumatorului european în standardizare
Avenue de Tervueren 32, Box 27
B-1040 Bruxelles, Belgia
E-mail: anec@anec.eu
www.anec.eu

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten