Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

További eszközök

További információ

Mi a hatóságok szerepe?

A gyártóknak, az importőröknek és a forgalmazóknak kell teljes egészében felelősséget vállalniuk azért, hogy a piacon lévő termékek biztonságosak legyenek és megfeleljenek az előírásoknak. Sajnos, egyesek csak akkor hajlandóak betartani a szabályokat, ha fennáll a lebukás valós esélye.

Éppen ezért hoztak létre az európai országok piacfelügyeleti hatóságokat. Ezen hatóságok feladata a piac ellenőrzése, és a vásárlók nem biztonságos termékektől való védelme. A hatóságok ellenőrzik a gyártókat, az importőröket és a forgalmazókat, bevizsgálják a termékeket, és szabálysértés esetén intézkednek is. Az intézkedések körébe tartozik a nem biztonságos termékek visszahívása, polcról való bevonása, a veszélyes termékek megsemmisítése, valamint büntetések és egyéb szankciók kiszabása.

Ezenfelül a nemzeti hatóságok egymást is tájékoztatják a nem biztonságos termékekkel szemben tett lépéseikről. Az információt a RAPEX riasztási rendszeren keresztül osztják meg egymással. A rendszer segítségével más európai országok is hasonló lépéseket tehetnek.

A nemzeti hatóságok feladatai közé tartozik még az egyes biztonsági problémákra vonatkozó vásárlói panaszok kivizsgálása is.

Mit tehet ön mint vásárló?

Bár a legtöbb európai gyártó, importőr és forgalmazó betartja a szabályokat, a fogyasztók legyenek körültekintőek.

Mindig csak megbízható üzletből és online boltból vásároljon. A megbízható forgalmazók törődnek azzal, hogy milyen terméket árusítanak, és a legtöbbjük szükség esetén vissza is váltja az árut. A szélhámos kereskedők azonban nem tartják be az egészségügyi és biztonsági előírásokat, és akár hamisított termékeket is árulhatnak. Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg, valóban túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Mindig olvassa el a figyelmeztetéseket és az utasításokat. Tartsa be az életkorra vonatkozó és a biztonsági figyelmeztetéseket, különösen gyerekjátékok (és egyéb gyerekeknek szánt termékek) esetében.

A biztonsági problémákat mindig jelentse annak a gyártónak vagy forgalmazónak, akitől a terméket vásárolta. Ezen felül lépjen kapcsolatba az illetékes hatósággal, mivel ez garantálja, hogy további lépések történjenek a termék biztonságossága érdekében.

Hol találhat további információt?

Ha többet szeretne megtudni a jogszabályokról és a piacfelügyeletről, kérjük, látogasson el az alábbi honlapra:

Ha többet szeretne megtudni a CE-jelölésről a vásárlók szemszögéből, kérjük, lépjen kapcsolatba az alábbi szervezettel:

ANEC, az európai vásárlók hangja a szabványokról
Avenue de Tervueren 32, Box 27
B-1040 Brussels, Belgium
E-mail: anec@anec.eu
www.anec.eu

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének