Sivusto on arkistoitu (02/02/2015)
02/02/2015

Navigointipolku

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Lisätyökalut

Lisätiedot

Mikä on julkisten viranomaisten rooli?

Vastuu turvallisten ja vaatimustenmukaisten tuotteiden tuomisesta markkinoille on yksinomaan valmistajilla, maahantuojilla ja jakelijoilla. Valitettavasti on ihmisiä, jotka noudattavat määräyksiä vain, jos on olemassa todellinen mahdollisuus, että väärintekijät jäävät kiinni.

Tämän vuoksi Euroopan maat ovat asettaneet markkinavalvontaviranomaisia. Heidän tehtävänsä on seurata markkinoita ja suojella kuluttajia turvattomilta tuotteilta mahdollisimman pitkälle. Tämä tapahtuu tarkastamalla valmistajia, maahantuojia ja jälleenmyyjiä, tarkastamalla ja testaamalla tuotteita, ja ryhtymällä toimenpiteisiin, kun määräyksiä on rikottu. Tällaisia toimenpiteitä on mm. epäturvallisten tuotteiden takaisinveto kuluttajilta, poistamalla ne myyntihyllyiltä, hävittämällä vaaralliset tuotteet, ja antamalla sakkoja ja muita seuraamuksia.

Lisäksi kansalliset viranomaiset tiedottavat toisilleen, kun he ovat ryhtyneet toimenpiteisiin epäturvallisten tuotteiden suhteen. He jakavat tiedot nopean hälytysjärjestelmän, RAPEX:in välityksellä. Tämän avulla muut Euroopan maat voivat ryhtyä samanlaisiin toimiin.

Lopuksi kansallisten viranomaisten on seurattava kuluttajien tuotteiden turvallisuutta koskevia valituksia.

Mitä voit tehdä kuluttajana?

Vaikka useimmat eurooppalaiset valmistajat, maahantuojat ja jakelijat noudattavat määräyksiä, myös kuluttajilla on oma osuutensa.

Osta aina tuotteita luotettavista myymälöistä ja verkkokaupoista. He ottavat vastuun myymistään tuotteista ja yleensä hyväksyvät palautukset. Huijarit piittaavat yleensä kuitenkin vähät terveydestä ja turvallisuusmääräyksistä ja saattavat myös myydä väärennettyjä tuotteita. Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se on luultavasti liian hyvä ollakseen totta.

Lue kaikki varoitukset ja ohjeet. Ota huomioon ikä- ja turvallisuussuositukset, erityisesti kun kyseessä on lelut (ja muut lasten tuotteet) – ota ne vakavasti.

Ilmoita aina tuotetta koskevat turvallisuusongelmat valmistajalle tai jälleenmyyjälle, jolta ostit tuotteen. Ota lisäksi yhteyttä asiaankuuluviin julkisiin viranomaisiin, koska tällä taataan jatkovaiheet, joilla tuotteen turvallisuus varmistetaan.

Mistä saa lisätietoja?

Lisätietoja lainsäädännöstä ja markkinavalvonnasta on osoitteessa:

Kuluttajaa koskevista CE-merkintäasioista, ota yhteyttä osoitteeseen:

ANEC, Eurooppalainen standardointiasioiden kuluttajajärjestö
Avenue de Tervueren 32, Box 27
B-1040 Bryssel, Belgia
Sähköposti: anec@anec.eu
www.anec.eu

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu