Navigációs útvonal

Nem energiaforrás típusú nyersanyagok

A nem energiaforrás típusú nyersanyagok létfontosságúak az uniós gazdaság számára, és különösen döntő jelentőségűek a korszerű környezetbarát technológiák, például az elektromos autók vagy a napelemek fejlesztéshez.

A nemzetközi nyersanyagpiacra azonban egyre torzítóbban hatnak a protekcionista kereskedelempolitikai intézkedések, amelyek következtében az uniós ipar és polgárok számára egyre nehezebb a nyersanyagokhoz továbbra is méltányosan és a versenyfeltételek torzulása nélkül hozzáférni. Az Unión belül a nyersanyagok kutatása és kitermelése egyre inkább versenyezni kényszerül más földhasználati formákkal, és gondot jelent a szigorú jogi szabályozás is. Az Európa előtt álló fontos kihívások közé tartozik ezenkívül a hulladékból történő anyaghasznosítás fokozása is.

2011. február 2-án az Európai Bizottság új stratégiát pdf български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) fogadott el, amely célirányos intézkedéseket határoz meg annak érdekében, hogy biztosítsa és javítsa az EU nyersanyagokhoz való hozzáférését. Az új stratégia a nyersanyag-politikai kezdeményezésről 2008 novemberében közzétett első közleményre építve viszi tovább és erősíti meg azt a három pilléren nyugvó elképzelést, amelynek célja Európa nyersanyagokhoz való hozzáférésének javítása. A következő három pillérről van szó:

1.      A nemzetközi piacokról Deutsch (de) English (en) français (fr) származó nyersanyagok méltányos és fenntartható kínálata

2.      A fenntartható nyersanyagkínálat elősegítése az Unión belül Deutsch (de) English (en) français (fr)

3.      Az erőforrás-hatékonyság fokozása és az újrahasznosítás előmozdítása Deutsch (de) English (en) français (fr)

Az új stratégia kitér a nyersanyagárak stabilitásával és átláthatóságával kapcsolatos fontos kérdésekre is.

Kiemelt oldalak

  • European innovation partnership Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Defining 'critical' raw materials English (en)
  • Reference documents Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • International aspects Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Recycling and resource efficiency Deutsch (de)English (en)français (fr)

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása