Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 02/02/2015
02/02/2015

Διαδρομή πλοήγησης

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Μη ενεργειακές πρώτες ύλες

Οι μη ενεργειακές πρώτες ύλες είναι βασικοί συντελεστές της οικονομίας της ΕΕ και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, όπως τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα και τα φωτοβολταϊκά.

Καθώς οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές προκαλούν όλο και μεγαλύτερη στρέβλωση στις παγκόσμιες αγορές πρώτων υλών, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διατήρηση δίκαιης και ομαλής πρόσβασης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών της ΕΕ στις πρώτες ύλες. Στο εσωτερικό της ΕΕ, η εκμετάλλευση και εξόρυξη πρώτων υλών υφίστανται τις συνέπειες, αφενός, του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων χρήσεων γης και, αφετέρου, ενός ιδιαίτερα αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου. Υπάρχουν επίσης σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βελτίωση των μεθόδων ανάκτησης υλικών από τα απόβλητα.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέα στρατηγική pdf български (bg) czech (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti (et) English (en) español (es) Français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu (lv) lietuvių (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) στην οποία καθορίζονται τα μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση και τη βελτίωση της πρόσβασης της ΕΕ σε πρώτες ύλες. Το νέο αυτό έγγραφο στρατηγικής, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης σχετικά με την πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο 2008, προωθεί περαιτέρω και ενισχύει την προσέγγιση για τη βελτίωση της πρόσβασης της Ευρώπης σε πρώτες ύλες που βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

1.      Δίκαιη και βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών από τις παγκόσμιες αγορές Deutsch (de) English (en) français (fr)

2.      Προώθηση του βιώσιμου εφοδιασμού εντός της ΕΕ Deutsch (de) English (en) français (fr)

3.      Ενίσχυση της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων και προώθηση της ανακύκλωσης Deutsch (de) English (en) français (fr)

Η νέα αυτή στρατηγική καλύπτει επίσης σημαντικά θέματα σχετικά με τη σταθερότητα και τη διαφάνεια των τιμών των βασικών προϊόντων.

Κυριότερα θέματα

  • European innovation partnership Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Defining 'critical' raw materials English (en)
  • Reference documents Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • International aspects Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Recycling and resource efficiency Deutsch (de)English (en)français (fr)

Διαδώστε το: FacebookGoogle+LinkedInΣτείλτε σε ένα φίλο

Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράςΑυξήστε το μέγεθος κατά 200%Εκτύπωση