Kruimelpad

Industrieel concurrentievermogen

De Europese industrie draagt bij tot de productie, werkgelegenheid, innovatie en export en is verbonden met de dienstensectoren. Vele dienstverlenende sectoren zoals de transportsector, de gezondheidszorg en de sector van de informatie- en communicatietechnologieën (ICT-sector) zijn afhankelijk van een concurrerende industrie voor de productie van de apparatuur en hardware die ze gebruiken.

De exportprestaties van de Europese industrie worden grotendeels bepaald door haar concurrentievermogen. Dit wordt beïnvloed door het ondernemingsklimaat dat op zijn beurt afhankelijk is van de nationale en Europese regelgeving:

  • de totstandkoming van een interne marktEnglishDeutschfrançais
  • een uiterst doeltreffend concurrentiebeleid
  • een industriebeleid English (en) dat de industrie in staat stelt de vereiste aanpassingsprocessen te ondergaan.

Het bieden van nieuwe oplossingen aan klanten en het doorvoeren van technologische innovaties vereisen de bescherming van de daaraan verbonden intellectuele eigendom die een stimulans vormt om te investeren in product- en procesinnovatie.

De Europese industrie is zwaar getroffen door de recente economische crisis English (en) waarbij een aantal structurele zwakheden aan het licht kwamen. Bedrijven en overheden moeten de nodige structurele aanpassingen doorvoeren op een politiek en maatschappelijk aanvaardbare manier.

Enkele andere uitdagingen op langere termijn blijven op de beleidsagenda staan:

Belangrijkste onderwerpen

  • Europe 2020: An Industrial Policy for the Globalisation Era English (en)
  • European Competitiveness Report English (en)
  • Monitoring progress in the Member States English (en)
  • Competitiveness analysis English (en)
  • Survey of the EU local and regional authorities on the Europe 2020 "An Industrial Policy for the Globalisation Era" Flagship Initiative English (en)

Evenementen

Meer evenementenRSS

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend

Normale tekstgrootteTekstgrootte 200%Pagina afdrukken