Ta spletna stran je bila arhivirana (02/02/2015)
02/02/2015

Navigacijska pot

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Dostop do financiranja

Borze

Na tej povezavi je na voljo podatkovna zbirka o organiziranih trgih in večstranskih sistemih trgovanja v EU.

a) Tržne zahteve

Zahteve za uvrstitev na organizirane trge v EU ureja skupni sklop osnovnih pravil. Ta pravila vključujejo:

 • pripravo prospekta, ki se predloži v odobritev nacionalnemu regulatorju;
 • uporabo pravil o obveščanju; in
 • poročanje o finančnem stanju.

Vendar so lahko dodatne zahteve, povezane z vključitvijo na organizirani trg, v posameznih državah članicah različne.Poleg tega so lahko različne tudi zahteve, povezane z vključitvijo v večstranski sistem trgovanja, na trgih posamezne države članice.

b) Nacionalna zakonodaja

Za vsako borzo velja sklop pravil, ki urejajo njeno organizacijo in strukturo. Vlogo regulativnih organov imajo običajno nacionalni finančni nadzorni organi ali nacionalni regulatorji.

Čeprav so pravila v vsaki državi članici drugačna, so njihovi skupni cilji naslednji:

 • krepitev povezanosti trga in varstvo vlagateljev;
 • preprečevanje goljufij ali manipulativnih praks; in
 • zagotavljanje skupnega okvira za javne družbe, in sicer v zvezi s:
  • finančno skladnostjo;
  • upravljanjem družbe;
  • standardi uvrstitve na borzo itd.

Poleg tega morajo trgi v Evropi upoštevati zakonodajo EU, na primer direktivo o trgih finančnih instrumentov, ki določa pravila za organizirane trge in večstranske sisteme trgovanja.

c) Pravila glede izključitve

Kaj se zgodi, če se okoliščine po uvrstitvi na borzo spremenijo?

Ali se lahko status družbe, ki je uvrščena na borzo, spremeni?

Vaša družba se lahko odloči za izključitev iz trgovanja in uvrstitev na drugo borzo ali ponovno spremembo statusa v zasebno podjetje.

Vašo družbo lahko iz trgovanja na borzi izključi tudi upravljavec trga, če družba ne upošteva veljavnih obveznosti in standardov, ki jih določa zakonodaja EU ali zadevni upravljavec trga.

Ti standardi vlagateljem zagotavljajo, da je vaša družba srednje- in dolgoročno zanesljiva, kar običajno zajema:

 • tržno kapitalizacijo,
 • delnice v prostem obtoku (povprečno vsaj 10 %),
 • minimalno nominalno vrednost na delnico in
 • letno pristojbino za uvrstitev na borzo.

Pravila izključitve so v posameznih državah različna, vendar v nekaterih primerih vključujejo odobritev delničarjev na skupščini ali izhajajo iz uporabe pravil o prevzemu.

d) Seznam nacionalnih organizacij, ki zastopajo javne družbe v Evropski uniji

V EU več organizacij zastopa interese javnih družb. Te organizacije lahko zagotovijo dodatne informacije in praktične nasvete podjetjem, ki želijo postati javne družbe v njihovi državi članici.

Na evropski ravni je na voljo tudi organ, ki zastopa interese izdajateljev: združenje European Issuers. Hkrati se lahko včlanite v vašo nacionalno organizacijo in združenj European Issuers.

Veliko borz v Evropi je vključenih v Evropsko združenje borz (FESE), ki zastopa interese borz. Za več informacij se obrnite na združenje FESE.

Nekaj praktičnih nasvetov – Izkušnje javnih družb:

„Malim podjetjem, ki se pripravljajo na uvrstitev na borzo, svetujemo, da zelo dobro pretehtajo prednosti in slabosti, vlagatelje seznanijo z jasno poslovno zgodbo družbe in pri tem ne podcenjujejo potrebnega časa ter da po prvi javni prodaji ohranjajo stalne stike z vlagatelji in mediji.“

Dr. Thomas Berger, izvršni direktorKTG Energie AG, nemške družbe, specializirane za proizvodnjo zelene energije, ki je uvrščena v trgovanje na prostem trgu (večstranski sistem trgovanja) Frankfurtske borze.

„Uvrstitev na borzo spodbudi razvoj podjetja. Podjetje tako postane bolj prepoznavno, omogoči pa se tudi njegova hitrejša rast.

Najprej morate imeti jasno srednjeročno strategijo glede potreb po financiranju.

Poleg tega mora malo podjetje, če njegovi direktorji nimajo izkušenj z uvrstitvijo na borzo, najeti zunanje svetovalce (bankirje, odvetnike, pravnike, revizorje, komunikacijsko agencijo) ali nekoga, ki že ima izkušnje na tem področju. S pomočjo izkušene osebe bo podjetje lažje pripravilo in organiziralo prvo javno prodajo, lažje bo tudi vodenje družbe po uvrstitvi na trg.“

Michel Finance, izvršni direktor družbe Theradig, francoske družbe, ki je dejavna na področju biotehnologije in je uvrščena na borzo v Franciji – NYSE Alternext Paris.

„Dobro se pripravite in poiščite dobro ekipo, ki bo imela določene jasne odgovornosti. Dovolj zgodaj določite osebo, odgovorno za zunanjo komunikacijo, ter posebno skupino in postopke za obvladovanje kriznih razmer. Ko zadeva deluje, je treba samo še počakati na pravi čas.“

Benjamin Nordin,svetovalec za odnose z vlagatelji in vodja oddelka za poslovne analize pri družbi Karolinska Development, švedski družbi, ki je dejavna v zdravstvenem sektorju in je uvrščena na borzo NASDAQ OMX Stockholm.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran