Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Európai szabványok

A szabványosítás a valamennyi érdekelt fél (az ipar, ezen belül a kis- és középvállalkozások (kkv-k), a fogyasztók, a szakszervezetek, a környezetvédelmi civil szervezetek (NGO-k), a hatóságok stb.) általános megegyezésén alapuló műszaki előírások kidolgozásának önkéntes folyamata. A szabványosítást nemzeti, európai vagy nemzetközi szinten tevékeny, független szabványügyi testületek végzik.

Bár a szabványok alkalmazása továbbra is önkéntes marad, az Európai Unió az 1980-as évek közepe óta egyre nagyobb mértékben használja a szabványokat szakpolitikái és szabályozása támogatására.

Az Európai szabványügyi szervezetek Deutsch (de) English (en) français (fr) által kifejlesztett európai szabványokra utaló ' új megközelítésű' szabályozás kontextusában a szabványosítás igen jelentősen hozzájárult a belső piac kiteljesítéséhez.

Az európai szabványosítás emellett számos területen támogatja az európai szakpolitikákat. Ide sorolható például a versenyképesség, az információs és kommunikációs technológiák (IKT), az innováció, az interoperabilitás, a környezetvédelem, a közlekedés, az energia, a fogyasztóvédelem stb.

A szabványosítás kiváló eszközként segíti elő a nemzetközi kereskedelmet, a versenyt és az újítások piacok általi elfogadását. Az európai szabványosítás egyik legfontosabb kihívása mindenképpen az, hogy még nagyobb mértékben hozzájáruljon a kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességéhez.

Kiemelt oldalak

  • References of harmonised standards and of other European standards
  • More and faster standards – new Regulation on European standardisation Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Standardisation requests: mandates database Deutsch (de)English (en)français (fr)

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása