Evropska unija

  Evropska unija na delu u Srbiji

Evropska agencija za rekonstrukciju
Bilten - maj 2004.


Pomoć sistemu transfuzije krvi u Srbiji
Reorganizacija, obuka, oprema, sastavni su delovi kompleksnog 5 miliona evra vrednog projekta koji finansira Evropska unija s ciljem revitalizacije i razvoja nacionalne službe za transfuziju krvi, kao deo sireg programa pomoći zdravstvenom sektoru Srbije. Prvi deo isporuke obavljen je 22. aprila, prilikom predaje 16 minibusa kombi-vozila regionalnim centrima za transfuziju krvi koji bi trebalo da poprave operativnost prilikom transporta osoblja, aparata i krvi.

Projekat pomoći transfuziji krvi koji sprovodi Evropska agencija, pruža neophodnu podrsku ovom specijalizovanom sektoru. Osnovni cilj projekta je povećanje snabdevanja krvlju. Samo oko 2,7 odsto stanovnika Srbije redovni su dobrovoljni davaoci krvi, sto je daleko ispod nivoa koji je uslov u zemljama članicama Evropske unije za nesmetan rad transfuzioloske službe. Projekat koji finansira EU treba da pomogne da nivo redovnog dobrovoljnog davanja krvi dostigne 4 odsto, putem kampanje podizanja svesti koja će biti lansirana kasnije.
Na sirem nivou, program u sektoru zdravstva pomaže izgradnju institucija sistema, a organizacija nacionalne službe za transfuziju krvi spada u tu kategoriju. Prilikom govora na ceremoniji kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja Srbije Dr. Tomica Milosavljević, sef centra Evropske agencije za rekonstrukciju u Beogradu Adriano Martins izjavio je da projekat ima uticaja na celu Srbiju. "Bezbedno i dobro organizovano snabdevanje krvlju veoma je važno. Dovoljan i kontinuirani broj dobroboljnih davalaca krvi je takođe od osnovnog značaja, kao i dobro organizovana služba koja radi po međunarodnim standardima. Veoma je važna i dobra obavestenost lekarske struke i javnosti. Projekat bi trebalo sve to i da ostvari 
Slika: Ministar Milosavljević (desno) i Martins (levo) razgledaju kombi

200 kredita, 2.000 novih radnih mesta - veliki uspeh kreditne linije EU
Pružanje pomoći razvoju sektora preduzetnistva uvek je bio jedan od stubova programa Evropske agencije. Kreditne linije koje je omogućila Agencija počev od 2001. radi pružanja pomoći srednjim i malim preduzećima u Srbiji pokazale su se veoma uspesnim. Na ceremoniji koja je održana u Narodnoj banci Srbije (NBS) u Beogradu 12. maja, obeležena je trogodisnjica dodele 200-og kredita i otvaranja 2.000-og radnog mesta. Kreditne linije koje su objavljene u junu 2001. finansirane su iz 15 miliona evra vredne donacije Obrtnom kreditnom fondu (RCF) pri Narodnoj banci Srbije. "Početna donacija od 15 miliona dodeljena je putem kredita, ali usled obrtnog mehanizma omogućeno je da se dodatnih 4,5 miliona evra takođe dodeli novim korisnicima kredita", izjavio je Radovan Jelasić guverner Narodne banke Srbije. "Tehnoplast", privatna firma za izradu plastičnih proizvoda u blizini Beograda, podigla je 200-ti kredit. Uz kredit preko "Novosadske banke" koji će iskoristiti za kupovinu nove proizvodne opreme, preduzeće bi trebalo da poveća proizvodnju za 35 odsto, a prodaju za 50 odsto, dok bi se broj od 50 zaposlenih povećao za 5 novih radnika. "Ovakav primer uspeha ponovljen je 200 puta", izjavio je Adriano Martins, sef kancelarije Evrospke agencije za rekonstrukciju u Beogradu, "i u potpunosti opravdavao sredstva koja su uložena preko ovog programa." 
Slika: Proizvodnja u "Tehnoplastu"

"Krenite sa programom !" poručuje SIEPA izvoznicima u Srbiji
Tako glasi poruka Jasne Matić, direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) na konferenciji za stampu 13. maja na kojoj je dodeljena pomoć za 14 preduzeća za finansiranje projekata izvoznog marketinga, počev od stampanja kataloga do uvođenja kvalitetnijeg proizvodnog standarda. To je deo "SEMDAS" programa vrednosti 1,14 miliona evra kojim rukovodi Evropska agencija za rekonstrukciju a sprovodi SIEPA. SEMDAS je objavljen decembra 2003. sa ciljem pomoći preduzećima da prosire svoje prisustvo na međunarodnim sajmovima, da pripreme prezentacije o svojim aktivnostima, kao i da ostvare poslovne kontakte sa potencijalnim stranim partnerima. Hristos Gofas, sef operacija kancelarije Evropske agencije u Beogradu izjavio je: "Rezultati proistekli iz nasih programa za preduzetnistvo pokazuju da postoje stotine vrednih firmi koje mogu uz malo pomoći da pokrenu ili poprave mogućnosti izvoza svojih proizvoda. Ohrabrujem ih i podstičem da se prijave."

Kris Paten otvorio foto izložbu o pomoću EU zapadnom Balkanu
Tokom posete Beogradu 11. maja, Evropski komesar za inostrane odnose Kris Paten odvojio je malo vremena u pretrpanom rasporedu političkih obaveza da otvori izložbu fotografija koje prikazuju projekte pomoći Evropske unije u okviru CARDS programa za zemlje zapadnog Balkana. Pod naslovom "Zajedno" projekti iz Albanije, Hrvastske, Bosne i Hercegovine, bivse jugoslovenske republike Makedonije i Srbije i Crne Gore, predstavljeni su posebno kroz ljude poput radnika iz termoelektrane "Nikola Tesla" u Srbiji. "Ove fotografije jasno pokazuju sta poreski obveznici EU čine kako bi pružili podrsku naporima naroda jugoistočne Evrope da sprovedu reforme i krenu napred, kao i o partnerstvu koje je ugrađeno u sve vrste programa i projekata," izjavio je Paten. "Ovo je odlična izložba koja grafički prikazuje sta pokusavamo da učinimo za ali i sa zemljama ovog regiona. "

Važan je kvalitet - "SCG kvalitet"
Povećanje izvoznih sposobnosti Srbije i Crne Gore (SCG) osnovni je cilj "SCG-kvalitet" programa, vrednog 6 miliona evra kojim rukovodi Agencija i koji je predstavljen 15. maja u Beogradu. Primenjuje se na nivou Državne zajednice a treba da obezbedi obuku i opremu potrebnu za modernizaciju institucija određenih za standardizaciju i akreditaciju u obe republike članice zajednice. Krajnji cilj, trebalo bi da bude stvaranje proizvodnog okruženja u Srbiji i Crnoj Gori gde će "CE" marka kvaliteta biti prepoznata kao pasos za evropsko tržiste. "To će značiti vise izvoza i bolji ekonomski razvoj u okviru Državne zajednice", izjavio je Adriano Martins.