Ce se schimbă – tipul de becuri şi ambalajul

Începând cu 1 septembrie 2009, becurile de uz casnic produse pentru piaţa europeană trebuie să respecte anumite cerinţe minime în materie de consum energetic. Becurile incandescente şi cele cu halogen care nu respectă aceste cerinţe vor fi eliminate, treptat, de pe piaţa UE, până la sfârşitul lui 2012.

 

Pentru o mai mare eficienţă energetică

Începând din septembrie 2009, becurile mate vor trebui să se încadreze în clasa A, conform etichetei energetice a lămpilor impusă în UE. Numai lămpile fluorescente compacte şi LED-urile au o eficienţă atât de mare. Toate tipurile de becuri netransparente mai ineficiente vor dispărea.

Până atunci, becurile clare (transparente) care sunt ineficiente vor fi retrase treptat. Acest proces a început în septembrie 2009, când s-a cerut ca echivalentul becurilor incandescente transparente de 100W cel puţin să se încadreze în clasa C, iar becurile incandescente de 100W să fie eliminate. Până în 2012, acestei cerinţe vor trebui să i se conformeze şi becurile de putere mai mică (75W în 2010, 60W în 2011, 40W în 2012).

Termenul limită pentru retragerea becurilor ineficiente

 

Lampa fluorescentă compactă tip lumânare

Alternative mai bune

Chiar şi în condiţiile eliminării becurilor ineficiente, consumatorii europeni vor avea la dispoziţie o gamă largă de produse din care pot alege. Potrivit dispoziţiilor legislative, becurile alternative trebuie să fie, de asemenea, performante. Ele ar trebui să le asigure consumatorilor un grad de satisfacţie mai mare decât becurile incandescente, având în vedere că pot produce, la nevoie, şi lumină rece. Mai multe despre alternativele disponibile.

 

Temperatura luminii (caldă sau rece) indicată pe ambalaj

Mai multe informaţii despre produs

Pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegerea corectă, legislaţia prevede menţionarea obligatorie a unor informaţii specifice despre produs pe ambalajul acestuia. Producătorii vor fi obligaţi să menţioneze durata de viaţă a becului în ore, numărul de cicluri de comutare pentru care a fost proiectat becul, temperatura luminii, timpul de încălzire şi dacă lampa suportă sau nu variaţii de tensiune.

Faceţi clic aici pentru informaţii practice despre cum să alegeţi becul pe care îl căutaţi, pe baza acestor parametri.

Economiile de energie cresc, costurile scad

Graficul ilustrează economiile de energie şi consumul corespunzător diverselor tipuri de becuri. Prima coloană se referă la becurile incandescente obişnuite, a doua şi a treia coloană, la becurile incandescente îmbunătăţite din clasele B şi C (cu capsule cu halogen integrate), a patra la lămpile fluorescente compacte (CFL-uri), iar coloana a cincea, la diodele electroluminescente (LED-uri).

Compararea potenţialul de economisire al diverselor tehnologii

Datorită consumului scăzut de curent electric pe care îl asigură variantele economice, factura la electricitate plătită de o familie se va reduce cu până la 15%. Cu alte cuvinte, se vor economisi între 25 şi 50 de euro pe an, în funcţie de dimensiunile locuinţei şi de numărul şi tipul de surse de iluminat utilizate.

Stabilirea unor noi norme în materie de eficienţă energetică aplicabile becurilor de iluminat va avea ca rezultat economisirea a 40 de miliarde de kilowaţi pe an până în 2020 (echivalentul cantităţii de curent electric consumate, în acelaşi interval, de 11 milioane de familii). Şi cel mai important este că volumul emisiilor de CO2se va reduce, anual, cu 15 milioane de tone.