Változások – Égők és csomagolásuk

2009. szeptember 1-je óta az Európai Unió piacára előállított háztartási lámpáknak energiahatékonysági minimumkövetelményeknek kell eleget tenniük. Azokat a hagyományos izzó- és halogénlámpákat, amelyek nem felelnek meg e követelményeknek, 2012 végére fokozatosan kivonják az Európai Unió piacáról.

 

Nagyobb energiatakarékosság

2009 szeptemberétől a nem átlátszó (matt) égőknek az Európai Unió égőkre vonatkozó energiafogyasztási címkéje szerinti A energiaosztályúnak kell lenniük. Csak a kompakt fénycsövek és a LED lámpák képesek ilyen magas hatékonysággal működni. Az összes többi gyenge hatásfokú nem átlátszó típusú izzó el fog tűnni a forgalomból.

Időközben a nem megfelelő hatásfokú tisztaüvegű (átlátszó) lámpák is fokozatosan kivonásra kerülnek. A folyamat 2009 szeptemberében kezdődött, amikor előírták a 100 wattos vagy annál erősebb átlátszó izzólámpák számára a C energiaosztály teljesítését, kivonva ezzel a forgalomból a 100 wattos izzólámpákat. Ez a határérték 2012-ig fokozatosan csökken (2010-ben 75 wattra, 2011-ben 60 wattra, 2012-ben pedig 40 wattra és ennél alacsonyabb értékekre).

A nem megfelelő hatásfokú izzók beszüntetésének üteme

 

Gyertya formájú kompakt fényforrás

Jobb alternatívák

Miután a nem megfelelő hatásfokú izzók bizonyos típusait kivonják a forgalomból, a fényforrásoknak még mindig széles választékából választhatnak a fogyasztók Európában. A jogszabály ezektől az alternatív égőktől is megköveteli a jó teljesítményt. Ugyanannyi, sőt akár még több előnnyel rendelkeznek mint az izzólámpák, hiszen szükség esetén hideg fény kibocsátására is alkalmasak. Bővebb információk a rendelkezésre álló alternatívákról.

 

A fényforrás csomagolásán feltüntetett színhőmérséklet (a fény színének a melegsége)

Jobb terméktájékoztatás

A megfelelő fogyasztói döntés elősegítése érdekében az uniós jogszabály előírja, hogy a csomagoláson milyen konkrét termékinformáció legyen feltüntetve. A gyártóknak kötelező lesz feltüntetniük a fényforrás élettartamát (órában kifejezve), a fényforrás ki- és bekapcsolásainak tervezett számát, a színhőmérsékletet, a bemelegedési időt és azt, hogy az izzó szabályozható-e vagy nem.

Itt érheti el a részletes útmutatót a fenti paraméterek alapján történő fényforrás-választáshoz.

Nagyobb energiamegtakarítás és alacsonyabb költség

Az információs grafikon különböző lámpák energiamegtakarításáról és energiafogyasztásáról tájékoztat. Az 1. oszlop a hagyományos izzólámpákra, a 2. és a 3. oszlop a C és B energiaosztályba sorolt továbbfejlesztett (integrált halogénkapszulákat tartalmazó) izzólámpákra, a 4. oszlop a kompakt fénycsövekre (CFL-ekre) és az 5. oszlop a fénykibocsátó diódákra (LED-ekre) vonatkozik.

Különböző fényforrás-technológiák energiamegtakarítási potenciáljának összehasonlítása

Az energiatakarékos alternatívák alacsony áramfogyasztásának köszönhetően egy átlagos háztartás teljes villanyszámlája 15 %-kal csökken. Ez évente nettó 25-50 euró megtakarítást jelent a háztartás méretétől, valamint a világítótestek számától és típusától függően.

2020-ig a lámpákra vonatkozó új energiatakarékossági követelmények felállításával évente több mint 40 milliárd kilowattórát takaríthatunk meg – ami 11 millió európai háztartás ugyanezen időtartamra számított energiafogyasztásának felel meg. Alapvetően fontos, hogy emiatt évente akár 15 millió tonnával is csökkenhet a CO2-kibocsátás.