Mikä muuttuu

Syyskuun 1. päivästä 2009 lähtien EU-markkinoita varten tuotettujen kotitalouksissa käytettävien lamppujen pitää täyttää energiankäyttöön liittyvät vähimmäisvaatimukset. Perinteiset hehkulamput ja halogeenilamput, jotka eivät täytä uusia vaatimuksia, poistetaan asteittain EU-markkinoilta vuoden 2012 loppuun mennessä.

 

Lisää energiatehokkuutta

Syyskuusta 2009 lähtien sallitaan vain sellaiset himmeäkupuiset lamput, joiden EU:n energiamerkintä on A-luokkaa. Ainoastaan pienloistelamput ja loistediodit (LED-valot) voivat saavuttaa näin suuren tehokkuuden. Muut, vähemmän tehokkaat himmeäkupuiset lampputyypit poistuvat käytöstä.

Myös tehottomat kirkkaat (läpinäkyvät) lamput poistetaan asteittain käytöstä. Toimenpiteet käynnistyivät syyskuussa 2009, jolloin teholtaan vähintään 100 W:n kirkkailta hehkulampuilta ja vastaavilta ryhdyttiin edellyttämään vähintään C-luokan tehokkuutta, mikä johti 100 W:n hehkulamppujen käytöstä luopumiseen. Rajaa lasketaan asteittain alhaisempiin wattilukuihin vuoteen 2012 saakka (75 W vuonna 2010, 60 W vuonna 2011 ja 40 W ja tätä alhaisemmat vuonna 2012).

Tehottomien lamppujen markkinoilta poistamisen aikataulu

 

Kynttilänmuotoinen pienloistelamppu

Parempia vaihtoehtoja

Eräiden tehottomien lampputyyppien käytöstä luopumisen jälkeenkin eurooppalaisilla kuluttajilla on edelleen runsaasti valinnanvaraa lampuissa. Lainsäädäntö edellyttää vaihtoehtoisten lamppujen myös toimivan hyvin. Niiden käytöstä saatavien kokemusten on oltava yhtä tyydyttäviä kuin hehkulampuilla – tai jopa parempia, sillä ne voivat tarvittaessa tuottaa valoa myös ilman lämpöä. Lue lisää markkinoilla olevista vaihtoehdoista.

 

Värilämpötila (valon värin kylmyys tai lämpimyys) merkittynä lampun pakkaukseen

Lisää tietoa tuotteista

Kuluttajien valinnat helpottuvat, kun lainsäädännössä edellytetään eräiden tuotetietojen merkitsemistä pakkauksiin. Tuottajien on mainittava värilämpötila, lämpenemisaika, lampun käyttöikä tunteina, lampun suunnittelussa oletettujen kytkentäjaksojen lukumäärä sekä se, voiko lamppua himmentää.

Tästä löydät yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten lamppu valitaan näiden seikkojen perusteella.

Lisää energiansäästöä, vähemmän kuluja

Kaaviossa esitetään erilaisten lampputyyppien energiansäästö ja -kulutus. Ykköspylväs tarkoittaa perinteisiä hehkulamppuja, pylväät 2 ja 3 C- ja B-luokan parannettuja hehkulamppuja (sisäänrakennetuilla halogeenipolttimoilla varustettuja), pylväs 4 pienloistelamppuja (CFL-lamppuja) ja pylväs 5 loistediodeita (LED-valoja).

Erilaisten lampputyyppien energiansäästövaikutuksen vertailu

Energiatehokkaiden lamppuvaihtoehtojen pienemmän sähkönkulutuksen ansiosta kotitalouksien keskimääräinen sähkölasku pienenee jopa 15 %. Tämä vastaa talouden koosta sekä käytettyjen valaisimien määrästä ja tyypistä riippuen 25–50 euron vuosittaista nettosäästöä.

Lamppujen uudet energiatehokkuusvaatimukset säästävät vuoteen 2020 mennessä yli 40 miljardia kilowattituntia joka vuosi, mikä vastaa 11 miljoonan eurooppalaisen kotitalouden sähkönkulutusta samalta ajalta. Merkittävää on myös, että vuosittaiset hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 15 miljoonalla tonnilla.