Hvad er nyt?

Siden 1. september 2009 har pærer til hjemmet, der sælges i EU, skullet opfylde en række energikrav. Traditionelle glødepærer og halogenpærer, der ikke kan overholde disse krav, vil gradvist blive udfaset fra EU’s marked indtil udgangen af 2012.

 

Større energieffektivitet

Fra september 2009 skal ikke-klare (matte) pærer være af energiklasse A i henhold til EU's energimærkning. Det er kun kompaktlysstofrør og LED-pærer, der kan opnå så høj en effektivitet. Alle andre typer ineffektive matte pærer vil forsvinde.

I mellemtiden vil ineffektive klare (gennemsigtige) pærer også gradvist blive udfaset. Processen begyndte i september 2009, hvor pærer svarende til klare glødepærer på 100 W eller mere skulle være i energiklasse C, hvorved glødepærer på 100 W blev udfaset. Denne grænse sænkes gradvist til lavere watt-størrelser frem til 2012 (75 W i 2010, 60 W i 2011, 40 W og derunder i 2012).

Tidslinje for udfasning af ineffektive pærer

 

Stearinlysformet kompaktlysstofrør

Bedre alternativer

Når visse typer ineffektive pærer er blevet udfaset, vil Europas forbrugere stadig have et bredt udvalg af pærer at vælge imellem. Lovgivningen stiller også krav til disse alternative pærer. De skal give samme tilfredshed som glødepærer, eller endda mere, eftersom de også kan frembringe køligt lys. Læs mere om, hvilke typer elpærer der findes.

 

Farvetemperatur (lysfarvens varme) angivet på en pæres emballage

Bedre produktinformation

For at hjælpe forbrugerne med at træffe det rigtige valg kræver lovgivningen, at en række bestemte produktoplysninger nævnes på emballagen. Producenterne er forpligtet til at nævne pærens levetid i timer, det antal tændinger/slukninger, som pæren er beregnet til, farvetemperaturen, opvarmningstiden, og hvorvidt pæren kan dæmpes eller ej.

Sådan vælger du den rette pære – her får du detaljeret vejledning i valg af pære på grundlag af de nævnte parametre.

Spar energi og penge

Grafikken viser energibesparelser og forbrug for forskellige typer elpærer. Søjle 1 er traditionelle glødepærer, søjle 2 og 3 er C- og B-klassificerede forbedrede glødepærer (med integrerede halogenkapsler), søjle 4 er kompaktlysstofrør (CFL), og søjle 5 er lysdioder (LED).

Sammenligning af energisparepotentialet for forskellige pæreteknologier

Ved at vælge de energieffektive alternativer med et lavere elforbrug kan du spare op til 15 % på elregningen. Det svarer til en nettobesparelse på 25-50 euro pr. år (185-375 kr.), afhængigt af husholdningens størrelse og antal og typer belysningskilder.

De nye energieffektivitetskrav til pærer vil i 2020 hvert år spare mere end 40 mia. kilowatt-timer – svarende til 11 millioner europæiske husholdningers elektricitetsforbrug for samme periode. Og hvad der er mindst lige så vigtigt – det vil medføre en reduktion på op til 15 millioner ton CO2-emissioner årligt.