Kako ravnati z odsluženim svetilom

Uporaba energetsko učinkovitih svetil je tako enostavna kot uporaba navadnih žarnic. Toda ob koncu življenjske dobe potrebujejo posebno ravnanje.

 

Varčne sijalke in žarnice LED ne sodijo v mešane odpadke!

Ta svetila so sestavljena iz elektronskih komponent, ki ne spadajo med običajne gospodinjske odpadke. Na to opozarja tudi posebna oznaka na embalaži: prečrtan zabojnik za smeti. Odslužene varčne sijalke in žarnice LED je treba zbirati ločeno: oddate jih lahko v namenske zbiralnike, ki jih najdete pri prodajalcih svetil, ali v posebna zbirališča (odvisno od države).

Oznaka EU na embalaži: izdelek ne spada med gospodinjske odpadke

 

Kaj storiti, če se razbije kompaktna fluorescenčna sijalka?

Kompaktne fluorescenčne sijalke se od žarnic s svetlečimi diodami in večine drugih svetil v gospodinjstvu razlikujejo po tem, da vsebujejo živo srebro. Če je sijalka nepoškodovana, iz nje med uporabo ne more uhajati živo srebro. Če pa se razbije, se iz nje lahko sprosti do pet miligramov živega srebra, kar je približno enaka količina, kot je črnila na konici kemičnega svinčnika. Za lažjo primerjavo: to je kar 100-krat manjša količina živega srebra, kot ga vsebujejo starejši termometri (približno 500 miligramov).

Če se razbije sijalka, ki vsebuje živo srebro, najprej dobro prezračite prostor, nato pa ostanke poberite z mokro krpo. Za čiščenje razbitin nikakor ne uporabite sesalnika za prah. Bodite previdni pri pobiranju ostankov, saj ne smejo priti v stik s kožo.

  • Neprijetnostim ob razbitju kompaktne fluorescenčne sijalke se lahko izognete z nakupom varčne sijalke z nezlomljivim zunanjim ovojem.
  • V trgovinah boste našli tudi druga energetsko varčna svetila, denimo izboljšane (halogenske) žarnice ali žarnice s svetlečimi diodami, ki ne vsebujejo živega srebra.