Cum se aruncă becurile economice

Becurile economice sunt la fel de uşor de utilizat ca becurile incandescente. Totuşi, când le expiră durata de viaţă, trebuie să li se aplice un tratament special.

 

Cum trebuie aruncate lămpile fluorescente compacte şi lămpile cu diode electroluminescente?

Aceste lămpi conţin elemente electronice complexe şi nu trebuie aruncate cu gunoiul menajer. Acest lucru este indicat de pictograma cu semnul „X”. Becurile trebuie duse la unul dintre magazinele care le comercializează sau la alt punct special de colectare a echipamentului electronic defect (sistemul depinde de ţara în care locuiţi).

Pictogramă ambalaj – a nu se arunca împreună cu deşeurile menajere (logo-ul WEEE)

 

Ce trebuie să faceţi cu o lampă fluorescentă care s-a spart?

Spre deosebire de lămpile cu LED şi de majoritatea celorlalte tehnologii pentru uz casnic, lămpile fluorescente compacte conţin mercur. Nu există emisii de mercur atunci când becul este intact (nu este spart) sau când este aprins. Dacă becul se sparge, cantitatea maximă de mercur eliberată este de 5 miligrame (cam cât o picătură de cerneală pe vârful unui stilou). Cu titlu de comparaţie, termometrele vechi conţin aproximativ 500 de miligrame de mercur.

Consumatorilor li se recomandă să aerisească încăperea înainte de a curăţa becul cu o cârpă umedă. Se va evita contactul cu cioburile şi nu se va folosi aspiratorul.

  • O modalitate prin care se poate rezolva problema scurgerii mercurului, în cazul spargerii accidentale a becului, constă în achiziţionarea LFC-urilor cu înveliş incasabil.
  • Consumatorii pot alege şi alte soluţii tehnologice alternative, cum sunt becurile incandescente îmbunătăţite cu tehnologie pe halogen sau becurile cu LED-uri, care nu conţin mercur.