Energiezuinige lampen weggooien

Energiezuinige lampen zijn net zo eenvoudig te gebruiken als gloeilampen. Maar als ze het niet meer doen kunt u ze niet zomaar weggooien.

 

Hoe moet u spaarlampen en LED-lampen weggooien?

Deze lampen bevatten complexe elektronica en mogen niet bij het gewone huishoudafval terechtkomen. Dit wordt aangegeven door het logo met de doorgekruiste vuilnisbak. Ze moeten worden teruggebracht naar een winkel waar dergelijke lampen worden verkocht, of naar een speciaal inzamelpunt voor gebruikte elektronica (afhankelijk van het land waarin u zich bevindt).

Verpakkingslogo – niet bij het gewone afval (WEEE-logo)

 

Wat moet u doen wanneer een spaarlamp breekt?

In tegenstelling tot LED-lampen en de meeste andere soorten lampen voor huishoudelijk gebruik, bevatten spaarlampen kwik. Er komt geen kwik vrij zolang lampen nog heel (dus niet gebroken) of in gebruik zijn. Maar als de lamp breekt, kan er kwik vrijkomen, maximaal 5 milligram (ongeveer de grootte van de inkt op de punt van een balpen). Ter vergelijking: oudere thermometers bevatten ongeveer 500 milligram kwik.

Het is raadzaam de ruimte dan te luchten en daarna de lamp op te ruimen met een nat doekje. Voorkom dat de huid in contact komt met de scherven en gebruik geen stofzuiger voor het schoonmaken.

  • Koop CFL's met een onbreekbaar buitenomhulsel. Zo voorkomt u dat er kwik vrijkomt als de lamp per ongeluk breekt.
  • U kunt ook voor alternatieve technologieën kiezen, zoals verbeterde gloeilampen met halogeentechnologie of LED-lampen, die geen kwik bevatten.