Az energiatakarékos égők ártalmatlanításának módja

Az energiatakarékos égők használata ugyanolyan egyszerű, mint az izzólámpáké. Élettartamuk végén azonban különleges figyelmet igényelnek.

 

Hová dobjuk ki a kompakt fénycsöveket és a fénykibocsátó diódákkal működő lámpákat?

Ezek a lámpák komplex elektronikát tartalmaznak és nem szabad őket a háztartási hulladékkal együtt kidobni. Ezt az áthúzott „kerekes kuka” logó jelzi. Az elhasznált égőket (országtól függően) vissza kell vinni az üzletekbe vagy el kell helyezni az elektronikus berendezések hulladékai számára kijelölt bármely gyűjtőrendszerben.

Logó a csomagoláson – ne tegye a háztartási szemétbe (WEEE logó)

 

Mit tegyünk ha eltörik egy kompakt fénycső?

A LED égőktől és a legtöbb más, a háztartásokban használt fényforrás-technológiáktól eltérően a kompakt fénycsövek tartalmaznak higanyt. Amikor a fényforrás ép (nincs eltörve) vagy használatban van, nem bocsát ki higanyt. Ha az égő eltörik, maximum 5 milligramm higany kerülhet ki belőle (körülbelül egy golyóstoll hegyén lévő tintapöttynek megfelelő mennyiség). Összehasonlításképpen: a régebbi lázmérők körülbelül 500 milligramm higanyt tartalmaznak.

Ilyen esetben tanácsos először kiszellőztetni a helyiséget, majd egy nedves ruhával feltörölni a maradványokat. A lámpa darabjai nem érhetnek a bőrhöz és a takarításhoz nem szabad porszívót használni.

  • A törhetetlen külső burával ellátott kompakt fénycsövek vásárlása segít megelőzni az esetleges törés alkalmával előforduló higanyszivárgást.
  • A fogyasztók alternatív technológiákat is választhatnak, úgymint a halogén technológiával készült tökéletesített izzólámpákat vagy LED égőket, amelyek nem tartalmaznak higanyt.