Sökväg

 

Vad betyder märkningen?

Här får du veta vad produktinformationen på lampans förpackning betyder.

 

Ljusflöde – lumen

Genom att ange ljusflödet i lumen kan man direkt jämföra lampornas ljusstyrka. Att jämföra watt är inte längre meningsfullt utan kan snarare vara missvisande. 1300–1530 lumen motsvarar en 100W glödlampa, 920–1060 lumen motsvarar 75W, 700-810 lumen motsvarar 60W, 410–470 lumen motsvarar 40W och 220–250 lumen motsvarar en glödlampa på 25W.

Energimärkning för lampor

 

Energieffektivitet

Enligt de nya EU-reglerna ska de minst effektiva lamporna fasas ut. Men det är ändå bra att titta på energimärkningen eftersom det finns stora skillnader även mellan energisparlamporna. För samma ljusstyrka förbrukar en lågenergilampa i energiklass A endast en tredjedel så mycket energi som en halogenglödlampa i energiklass C. Du kan spara mycket pengar genom att välja de effektivaste lamporna.

Livslängd

Lampans livslängd anges som brinntid i timmar. En lampa används i genomsnitt 1 000 timmar per år om den är tänd tre timmar per dag. Lampor som är tända hela tiden har kortare livslängd, medan de som används sällan räcker längre. För en del lågenergilampor påverkas livslängden också av hur ofta de tänds och släcks (se nedan under "Hur många gånger kan jag tända och släcka lampan?") Livslängden varierar i regel mellan 1 000 timmar för vanliga glödlampor till 15 000 timmar för de bästa lågenergilamporna och LED-lamporna. Längre livslängd betyder att du inte behöver köpa nya lampor så ofta. Det ska man också tänka på när man jämför priserna.

 

Märkning med färgtemperaturen (hur varmt ljuset är)

Varmt eller kallt ljus – färgtemperatur

Glödlampor ger alltid samma typ av sken (varmvitt ljus). Lågenergilampor och LED-lampor finns däremot i olika färgtemperaturer, som mäts i Kelvin (K). Lampor med olika färgtemperaturer har olika användningsområden. Välj en lampa med 2700K (varmt ljus) för mysbelysning, och ett kallare ljus på 4000K eller mer i läslampan.

Kompakt LED-lampa med varmt ljus     Kompakt LED-lampa med kallt ljus

 

Antal gånger lampan kan tändas och släckas innan den går sönder

Hur många gånger kan jag tända och släcka lampan?

Det här gäller särskilt lågenergilampor. Använd inte vanliga lågenergilampor (med 3000–6000 tändningar/släckningar) där du tänder och släcker mer än tre gånger om dagen – t.ex. på toaletten eller i trapphus med rörelsesensorer. Då kanske de inte håller så länge som det står på förpackningen. Välj i stället särskilda lågenergilampor som håller upp till 1 miljon tändningar/släckningar. För andra lampor, t.ex. halogenglödlampor, påverkas inte livslängden av antalet tändningar.

 

Märkning som visar på snabb starttid

Uppvärmningstid

Det här gäller särskilt lågenergilampor. Det tar längre tid för vanliga lågenergilampor att lysa med full styrka än andra typer av lampor. De kan ha en starttid på upp till 2 sekunder och det kan ta upp till 60 sekunder innan de kommer upp i 60 % av ljusstyrkan. Det finns dock särskilda lågenergilampor som tänds nästan lika snabbt som t.ex. halogenglödlampor.

 

Symbol som visar att lampan inte går att dimma

Går lampan att dimma?

Titta efter den här symbolen när du köper lågenergilampor och LED-lampor. Det är inte säkert att lamporna fungerar med vanliga dimrar. Men det finns lågenergilampor och LED-lampor som går att dimma, och halogenglödlampor är alltid dimbara.

 

Märkning som visar drifttemperatur

Drifttemperatur

Lågenergilampor och LED-lampor är mer temperaturkänsliga än halogenglödlampor. Tänk på att välja en lampa som fungerar bra i de temperaturer som den kommer att utsättas för. För utomhusbelysning i klimat med kalla vintrar ska du välja en lampa som fungerar bra även i minusgrader.

 

Märkning som visar lampans storlek

Lampans storlek

Om du byter typ av lampa, tänk på att kontrollera att den passar!

 

Märkning med överkryssad soptunna – separat insamling av elektronikavfall

Var slänger jag gamla lågenergilampor och LED-lampor?

Lamporna innehåller avancerad elektronik och får inte slängas i vanliga hushållssopor. Produkterna är därför märkta med en överkryssad soptunna. Lämna i stället in dem i en affär som säljer sådana lampor eller till separat insamling av elektronikavfall. Reglerna kan se olika ut i olika länder.