Navigacijska pot

 

Podatki na embalaži

Kaj vse lahko razberete iz podatkov, navedenih na embalaži svetila:

 

Svetilnost (v lumnih)

Merjenje svetilnosti v lumnih omogoča neposredno primerjavo količine svetlobe, ki jo svetilo zagotavlja. Primerjave vatne moči niso več primerne in so lahko zavajajoče. Če iščete varčno svetilo, ki bo ustrezalo svetilnosti 100-vatne navadne žarnice, izberite sijalko s svetilnostjo med 1300 in 1530 lumnov, 75-vatni žarnici ustreza med 920 in 1060 lumnov, 60-vatni med 700 in 810 lumnov, 40-vatni med 410 in 470 lumnov, 25-vatni pa med 220 in 250 lumnov.

Energijska oznaka

 

Energetska učinkovitost

Z novo uredbo bodo najmanj učinkovita svetila postopno umaknjena s trga. Vendar ob nakupu svetila vseeno preverite razred energetske učinkovitosti, saj se še vedno zelo razlikujejo. Za enako količino oddane svetlobe potrebuje kompaktna fluorescenčna sijalka (razred A) samo eno tretjino elektrike, ki jo porabi izboljšana navadna žarnica (razred C). Z nakupom najučinkovitejših žarnic lahko prihranite veliko denarja.

Življenjska doba

Življenjska doba svetila nam pove, koliko ur naj bi sijalka oziroma žarnica svetila, preden se bo iztrošila. Svetila v povprečju svetijo 1 000 ur na leto oziroma 3 ure na dan. Svetila, ki so nenehno prižgana, se bodo iztrošila prej kot tista, ki jih le redko uporabljamo. Nekatere kompaktne fluorescenčne sijalke so posebej občutljive na pogosta prižiganja in ugašanja, ki skrajšajo njihovo življenjsko dobo (glej „Število prižiganj in ugašanj“). Življenjska doba svetil se giblje med 1 000 urami za navadne žarnice in 15 000 urami za najboljše varčne sijalke in žarnice s svetlečimi diodami. Ob primerjavi cen različnih svetil ne pozabimo upoštevati, da daljša življenjska doba pomeni tudi redkejši nakup in menjavo žarnic.

 

Barvna temperatura (toplota svetlobe), navedena na embalaži

Barva svetlobe (barvna temperatura)

Svetloba, ki jo oddajajo navadne žarnice je vedno enake barvne temperature („topla bela“). Kompaktne fluorescenčne sijalke in žarnice s svetlečo diodo pa ponujajo širši nabor barvne temperature, ki se meri v stopinjah kelvina. Te razlike je treba upoštevati glede na namen uporabe svetila: za prostore, namenjene sproščanju in počitku, izberite svetilo, ki daje svetlobo 2 700 K oziroma „toplo belo“, za delovne prostore pa svetilnost 4 000 K oziroma „hladno belo“.

Kompaktna žarnica LED s toplo svetlobo Kompaktna žarnica LED s hladno svetlobo

 

Število vklopov in izklopov svetila

Število prižiganj in ugašanj

Ta podatek je zlasti pomemben za kompaktne fluorescenčne sijalke. Za prostore, v katerih luč pogosto prižigate in ugašate, tj. več kot trikrat na dan (npr. v stranišču, na hodniku, luči s senzorji gibanja), niso primerne standardne kompaktne fluorescenčne sijalke, ki prenesejo samo od 3 000 do 6 000 vklopov in izklopov. Te varčne sijalke ob večji pogostosti prižiganja in ugašanja ne bodo dosegle deklarirane življenjske dobe. Za te prostore izberite posebne varčne sijalke, ki prenesejo do enega milijona vklopov in izklopov. Druga svetila, denimo izboljšane navadne žarnice, niso posebej občutljiva na pogosto prižiganje in ugašanje.

 

Zagonski čas

Zagonski čas svetila

Ta podatek je zlasti pomemben za kompaktne fluorescenčne sijalke. Standardne kompaktne fluorescenčne sijalke za vklop in dosego polne svetilnosti potrebujejo malce več časa (do 2 sekundi, da začnejo svetiti, in do 60 sekund, da dosežejo 60 % polne svetilnosti). Vendar pa so na trgu že posebne varčne sijalke, ki se prižgejo prav tako hitro kot druge vrste svetil (na primer izboljšane navadne žarnice).

 

Oznaka neustreznosti svetila za svetilke z zatemnitvijo

Možnost zatemnitve

Pri kompaktnih fluorescenčnih sijalkah in žarnicah s svetlečimi diodami vedno preverite, ali imajo to oznako, saj mnoge niso skladne s standardnimi stikali za zatemnitev. Za luči s stikalom za zatemnitev izberite posebne varčne sijalke in žarnice s svetlečimi diodami, ki imajo to oznako. Vse izboljšane žarnice se lahko uporabijo za luči s stikalom za zatemnitev.

 

Delovna temperatura

Delovna temperatura

Kompaktne fluorescenčne sijalke in žarnice s svetlečimi diodami so bolj občutljive na temperaturo okolja od izboljšanih (halogenskih) žarnic. Zato pri izbiri svetila premislite, kakšnim temperaturnim razmeram bo izpostavljeno. Za zunanje svetilke v podnebjih z mrzlimi zimami je na primer priporočljivo izbrati svetilo, ki dobro deluje tudi, ko zunaj zmrzuje, sicer lahko v zimskih nočeh daje manj svetlobe.

 

Mere svetila

Dimenzije svetila

Ob nakupu novega svetila tudi preverite, ali njegova velikost in vrsta podnožja ustrezata dimenzijam svetilke.

 

Oznaka EU na embalaži: izdelek ne spada med gospodinjske odpadke

Varčne sijalke in žarnice LED ne sodijo v mešane odpadke!

Ta svetila so sestavljena iz elektronskih komponent, ki ne spadajo med običajne gospodinjske odpadke. Na to opozarja tudi posebna oznaka na embalaži: prečrtan zabojnik za smeti. Odslužene varčne sijalke in žarnice LED je treba zbirati ločeno: oddate jih lahko v namenske zbiralnike, ki jih najdete pri prodajalcih svetil, ali v posebna zbirališča (odvisno od države).