Cale de navigare

 

Cum citiţi informaţiile de pe ambalaj

Cum utilizaţi informaţiile despre produs aflate pe ambalajul lămpilor:

 

Cantitatea de lumină (în lumeni)

Măsurând eficienţa unui bec în lumeni putem compara direct cantitatea de lumină oferită de diferite lămpi. Comparaţiile bazate pe puterea măsurată în waţi nu mai sunt fiabile şi pot induce în eroare. Căutaţi 1300-1530 de lumeni pentru echivalentului unui bec cu incandescenţă de 100 de waţi, 920-1060 de lumeni pentru un bec de 75 de waţi, 700-810 de lumeni pentru un bec de 60 de waţi, 410-470 de lumeni pentru un bec de 40 de waţi şi 220-250 de lumeni pentru un bec de 25 de waţi.

Eticheta energetică a lămpilor

 

Eficienţa energetică

Regulamentul elimină lămpile cel mai puţin eficiente. Totuşi, este bine să verificaţi eticheta energetică pentru a vedea cât de eficientă este o lampă. Pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, o lampă fluorescentă compactă din clasa A va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de curent electric utilizată de un bec incandescent îmbunătăţit din clasa C. Puteţi economisi mulţi bani alegând lămpile cele mai eficiente.

Durata de viaţă

Durata de viaţă a unei lămpi se exprimă în numărul de ore în care aceasta a funcţionat înainte de a se arde. În medie, este vorba despre 1000 de ore pe an, rezultat care pleacă de la presupunerea că lampa este folosită timp de 3 ore pe zi. Lămpile care rămân aprinse tot timpul se vor arde mai repede, cele folosite rar vor dura mai mult. În cazul unor lămpi fluorescente compacte, mai contează şi de câte ori lampa este aprinsă şi stinsă (vezi „Numărul de comutări până la defectare”). Durata de viaţă a lămpilor poate varia între 1000 de ore în cazul becurilor cu incandescenţă obişnuite şi 15.000 de ore, în cazul celor mai bune lămpi fluorescente compacte şi al lămpilor cu LED-uri. Dacă becurile au o durată de viaţă mai lungă, veţi avea mai puţină bătaie de cap cu schimbatul lor. De asemenea, ar fi bine să aveţi în vedere acest lucru şi atunci când comparaţi preţurile la produsele alternative.

 

Temperatura luminii (caldă sau rece) indicată pe ambalaj

Culoarea luminii (temperatura luminii)

În timp ce becurile incandescente furnizează, întotdeauna, aceeaşi culoare a luminii („lumină caldă”), lămpile fluorescente compacte şi lămpile cu LED-uri oferă o gamă largă de temperaturi ale luminii (măsurate în grade Kelvin). Aceste diferenţe pot conta în anumite situaţii. Alegeţi 2700K sau „lumină caldă” pentru relaxare şi peste 4000K sau „lumină rece” atunci când lucraţi.

Bec tip LED cu lumină caldă    Bec tip LED cu lumină rece

 

Numărul de cicluri de comutare până la defectarea becului

Numărul de comutări până la defectare

Această informaţie este extrem de importantă în ceea ce priveşte lămpile fluorescente compacte. Cele standard (cu 3000-6000 de comutări aprins/stins) nu trebuie utilizate în spaţii în care este posibil să fie aprinse şi stinse des, adică de mai mult de trei ori pe zi, de exemplu în toalete sau pe coridoarele cu senzori de mişcare. În aceste condiţii, este posibil ca lămpile să nu aibă durata de viaţă indicată pe ambalaj. Totuşi, există lămpi fluorescente compacte speciale, care pot rezista la 1 milion de comutări şi care corespund acestui tip de utilizare. Alte surse de iluminat nu sunt influenţate de numărul de comutări (de ex. becurile incandescente îmbunătăţite).

 

Timpul de aprindere

Timpul de aprindere

Această informaţie este extrem de importantă în ceea ce priveşte lămpile fluorescente compacte. Cele standard au nevoie de mai mult timp până se aprind şi pot furniza cantitatea maximă de lumină (până la 2 secunde pentru a se aprinde şi până la 60 de secunde pentru a ajunge la 60% din cantitatea totală de lumină pe care o pot furniza). Totuşi, există lămpi fluorescente compacte speciale care se aprind aproape la fel de repede ca alte tipuri de lămpi (de ex. becurile incandescente îmbunătăţite).

 

Pictogramă care indică faptul că becul nu funcţionează cu variator de tensiune

Varierea tensiunii

În cazul lămpilor fluorescente compacte şi al celor cu LED-uri, căutaţi întotdeauna acest logo pe ambalaj, deoarece multe dintre ele nu vor funcţiona cu variatoare de tensiune standard. Există însă lămpi fluorescente compacte şi cu LED-uri care funcţionează cu variator de tensiune, iar becurile incandescente îmbunătăţite oferă întotdeauna această posibilitate.

 

Temperatura de funcţionare

Temperatura de funcţionare

Lămpile fluorescente compacte şi cele cu LED-uri sunt mai sensibile la diferenţele de temperatură decât becurile incandescente îmbunătăţite. Este important să alegeţi un bec care va funcţiona bine la temperaturile la care va fi expus. În cazul corpurilor pentru iluminatul exterior utilizate în zone cu climă rece, vă recomandăm să alegeţi un tip de bec care funcţionează şi în condiţii de îngheţ. În caz contrar, cantitatea de lumină furnizată s-ar putea reduce în nopţile de iarnă.

 

Dimensiunile becului

Dimensiunile becului

Când, pentru acelaşi corp de iluminat, schimbaţi un tip de bec cu un altul, înainte de a-l cumpăra nu uitaţi să verificaţi dacă noul bec corespunde ca dimensiuni corpului de iluminat şi dacă va putea fi montat.

 

Pictogramă ambalaj – a nu se arunca împreună cu deşeurile menajere (logo-ul WEEE)

Cum trebuie aruncate lămpile fluorescente compacte şi lămpile cu diode electroluminescente?

Aceste lămpi conţin elemente electronice complexe şi nu trebuie aruncate cu gunoiul menajer. Acest lucru este indicat de pictograma cu semnul „X”. Becurile trebuie duse la unul dintre magazinele care le comercializează sau la alt punct special de colectare a echipamentului electronic defect (sistemul depinde de ţara în care locuiţi).