Kruimelpad

 

Wat staat er op de verpakking?

Hieronder leest u wat alle symbolen en andere gegevens op de verpakking van een lamp precies betekenen.

 

Lichtopbrengst (in lumen)

Door de prestaties van lampen in lumen te meten kunt u de hoeveelheid licht van verschillende lampen (waar lampen uiteindelijk toch voor bedoeld zijn) rechtstreeks met elkaar vergelijken. Vergelijkingen op basis van het wattage zijn niet erg zinvol meer en kunnen misleidend zijn. Een ouderwetse gloeilamp van 100 W is goed voor een lichtopbrengst van 1300-1530 lumen, een van 75 W voor 920-1060 lumen, een van 60 W voor 700-810 lumen, een van 40 W voor 410-470 lumen en een gloeilamp van 25 W voor 220-250 lumen.

Energielabel van lamp

 

Energierendement

Door de verordening worden de minst efficiënte lampen geleidelijk uit de markt gehaald. Maar het blijft de moeite waard om het energielabel te raadplegen om te zien hoe efficiënt een lamp is, want er zijn nog steeds grote verschillen. Voor dezelfde lichtopbrengst heeft een spaarlamp (energielabel A) slechts een derde van de hoeveelheid elektriciteit nodig die wordt gebruikt door een verbeterde gloeilamp (energielabel C). U kunt veel geld besparen door voor de meest efficiënte lampen te kiezen.

Levensduur

De levensduur van een lamp wordt uitgedrukt in het aantal uren dat hij brandt voordat hij kapot gaat. Gemiddeld wordt een lamp 1.000 uur per jaar gebruikt, uitgaand van gemiddeld 3 branduren per dag. Lampen die voortdurend branden, zullen eerder kapot gaan, lampen die zelden worden gebruikt, gaan langer mee. Bij sommige spaarlampen is het aantal keer dat de lamp aan en uit wordt geschakeld ook van invloed op de levensduur (zie "Aantal schakelingen voordat de lamp kapot gaat") De levensduur van lampen kan variëren van 1.000 uur voor conventionele gloeilampen tot 15.000 uur voor de beste spaarlampen en LED-lampen. Een langere levensduur betekent minder lampen kopen en verwisselen. Houd hier ook rekening mee bij het vergelijken van de prijzen van de verschillende alternatieven.

 

De kleurtemperatuur (warmte van de lichtkleur) wordt aangegeven op de verpakking van een lamp

Kleur van het licht (kleurtemperatuur)

Gloeilampen hebben altijd dezelfde lichtkleur ("warm wit") maar spaarlampen en LED's bieden een groter scala aan kleurtemperaturen (gemeten in Kelvin). Deze verschillen zijn handig voor bepaalde toepassingen. Kies 2700 K of "warm wit" om bij te ontspannen en meer dan 4000 K of "koud wit" om bij te werken.

Compacte LED-lamp met warm licht    Compacte LED-lamp met koud licht

 

Aantal keren dat de lamp kan worden aan- of uitgeschakeld voordat hij kapot gaat

Aantal schakelingen voordat de lamp kapot gaat

Deze informatie is met name van belang voor spaarlampen. Standaard spaarlampen (met 3000-6000 aan- en uitschakelingen) moeten niet worden geïnstalleerd op plaatsen waar vaak wordt geschakeld, dat wil zeggen gemiddeld meer dan drie keer per dag, zoals in toiletten of gangen met bewegingssensoren. Dan is de kans groot dat de levensduur die op de verpakking wordt vermeld, niet worden bereikt. Maar er zijn speciale spaarlampen die tot 1 miljoen schakelingen kunnen hebben en deze zijn wel geschikt voor dergelijke plaatsen. De levensduur van andere lichtbronnen (zoals verbeterde gloeilampen) wordt niet beïnvloed door het aantal schakelingen.

 

Starttijd

Opwarmtijd

Deze informatie is met name van belang voor spaarlampen. Standaard spaarlampen doen er iets langer over om aan te gaan en hun volledige lichtopbrengst te bereiken dan andere lamptechnologieën (maximaal 2 seconden om aan te gaan en 60 seconden om 60% van de lichtopbrengst te bereiken). Er zijn echter speciale spaarlampen die bijna net zo snel kunnen worden ingeschakeld als andere lamptypen (zoals verbeterde gloeilampen).

 

Pictogram dat aangeeft dat de lamp niet dimbaar is

Dimmen

U moet altijd op dit logo letten bij spaarlampen en LED's, want veel van deze lampen werken niet bij standaard dimmers. Er zijn echter ook dimbare spaarlampen en LED's, en verbeterde gloeilampen zijn altijd dimbaar.

 

Bedrijfstemperatuur

Bedrijfstemperatuur

Spaarlampen en LED-lampen zijn gevoeliger voor temperatuur dan verbeterde gloeilampen. Het is belangrijk om een lamp te kiezen die goed werkt bij de temperaturen waaraan hij bloot zal staan. Voor gebruik buiten in een klimaat met koude winters is het bijvoorbeeld raadzaam om een lamp te kiezen die ook werkt wanneer het buiten vriest, aangezien de lichtopbrengst anders lager kan zijn in winternachten.

 

Lampgrootte

Lampafmetingen

Wanneer u overschakelt van de ene op de andere lamptechnologie in dezelfde fitting, moet u voordat u de lamp koopt niet vergeten om te controleren of de nieuwe lamp in de fitting past.

 

Verpakkingslogo – niet bij het gewone afval (WEEE-logo)

Hoe moet u spaarlampen en LED-lampen weggooien?

Deze lampen bevatten complexe elektronica en mogen niet bij het gewone huishoudafval terechtkomen. Dit wordt aangegeven door het logo met de doorgekruiste vuilnisbak. Ze moeten worden teruggebracht naar een winkel waar dergelijke lampen worden verkocht, of naar een speciaal inzamelpunt voor gebruikte elektronica (afhankelijk van het land waarin u zich bevindt).