Navigointipolku

 

Pakkausmerkinnät

Tietoa pakkauksesta löytyvän tuotetiedon hyödyntämisestä

 

Valaistusteho (luumeneina)

Kun lamppujen kirkkautta mitataan luumeneina, voidaan valon määrää eli lamppujen varsinaista suorituskykyä vertailla suoraan. Pelkkään wattilukuun perustuvat vertailut eivät ole enää tarkoituksenmukaisia ja voivat johtaa harhaan. 1300−1530 luumenia tarjoaa 100 W:n hehkulamppua vastaavan valon, 920−1060 luumenia 75 W vastaavan, 700−810 luumenia 60 W vastaavan, 410−470 luumenia 40 W vastaavan ja 220−250 luumenia 25 W:n hehkulamppua vastaavan valon.

Lampun energiamerkintä

 

Energiatehokkuus

Asetuksen myötä käytöstä poistuvat heikkotehoisimmat lamput. Kannattaa silti katsoa energiamerkinnästä, miten tehokas lamppu on, sillä edelleen on olemassa suuriakin eroja. Samaa valaistustehoa varten pienloistelamppu (luokka A) tarvitsee vain kolmasosan siitä sähkön määrästä, jonka parannettu hehkulamppu (luokka C) kuluttaa. Tehokkaimpia lamppuja valitsemalla voit säästää selvää rahaa.

Käyttöikä

Lampun käyttöikä on ilmaistu käyttötuntien määränä ennen lopullista sammumista. Keskimäärin lamppua käytetään 1000 tuntia vuosittain; arvio perustuu oletukselle, että lamppu palaa keskimäärin kolme tuntia päivässä. Jatkuvasti palavat lamput lakkaavat toimimasta melko pian, kun taas harvoin käytetyt kestävät kauemmin. Eräillä pienloistelampuilla myös lampun sytytys- ja sammutuskertojen määrä vaikuttaa käytännössä lampun elinikään (katso kohta "Sytytyskertojen määrä käyttöiän aikana"). Lamppujen käyttöikä voi vaihdella perinteisten hehkulamppujen 1 000 tunnista parhaiden pienloistelamppujen ja LED-lamppujen 15 000 tuntiin. Lamppujen pidemmän käyttöiän myötä lamppujen ostamiseen ja vaihtamiseen liittyvä vaiva vähenee. Myös tämä seikka pitäisi ottaa huomioon eri vaihtoehtojen hintalappuja vertailtaessa.

 

Värilämpötila (valon värin kylmyys tai lämpimyys) merkittynä lampun pakkaukseen

Valon väri (värin lämpötila)

Hehkulamppujen valo on aina samanväristä (ns. lämmintä valkoista), mutta pienloistelamppujen ja LED-lamppujen Kelvin-yksiköllä mitattavassa värilämpötilassa on enemmän vaihtelua. Erosta on hyötyä monissa sovelluskohteissa. Valitse 2 700 K eli ”lämmin valkoinen” rentoutumiseen ja yli 4 000 K eli ”kylmä valkoinen” työskentelyyn.

Lämmintä valoa tuottava pieni LED-lamppu     Kylmää valoa tuottava pieni LED-lamppu

 

Kuinka monta kertaa lamppu voidaan sytyttää ja sammuttaa käyttöiän aikana

Sytytyskertojen määrä käyttöiän aikana

Tämä tieto on erityisen tärkeä, kun kyseessä ovat pienloistelamput. Tavanomaisia pienloistelamppuja, jotka kestävät 3 000–6 000 sytytyskertaa, ei pidä asentaa paikkoihin, joissa lamppua todennäköisesti sytytetään ja sammutetaan usein eli keskimäärin yli kolme kertaa päivässä. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi WC-tilat ja liiketunnistimella varustetut käytävät. Tässä tapauksessa lamppu ei ehkä kestä pakkauksessa ilmoitettua aikaa. On kuitenkin olemassa juuri tällaisiin kohteisiin tarkoitettuja pienloistelamppuja, jotka kestävät jopa miljoona sytytyskertaa. Muut valonlähteet, kuten parannetut hehkulamput, eivät välitä sytytyskertojen määrästä.

 

Syttymisaika

Lämpenemisajat

Tämä tieto on erityisen tärkeä, kun kyseessä ovat pienloistelamput. Tavanomaiset pienloistelamput syttyvät ja saavuttavat täyden valaistustehonsa hieman hitaammin kuin muut lampputyypit. Syttyminen voi kestää jopa kaksi sekuntia ja 60 %:n valaistustehon saavuttaminen jopa 60 sekuntia. On kuitenkin olemassa erityispienloistelamppuja, jotka syttyvät lähes yhtä nopeasti kuin muut lampputyypit, kuten parannetut hehkulamput.

 

Tämä merkki tarkoittaa, että lamppua ei voi himmentää

Himmentäminen

Pienloistelamppuja ja LED-lamppuja ostettaessa olisi aina kiinnitettävä huomiota tähän merkkiin, sillä usein nämä lamput eivät toimi tavanomaisten himmentimien kanssa. On kuitenkin olemassa myös himmennettäviä pienloistelamppuja ja LED-lamppuja, ja parannetut hehkulamput ovat aina himmennettäviä.

 

Käyttölämpötila

Käyttölämpötila

Pienloistelamput ja LED-lamput ovat parannettuja hehkulamppuja herkempiä lämpötilalle. On tärkeää valita lamppu, joka toimii hyvin niissä lämpötiloissa, joille se todennäköisesti joutuu alttiiksi. Esimerkiksi ilmastovyöhykkeillä, joilla talvet ovat kylmiä, on suositeltavaa valita ulkovalaisimiin lamput, jotka toimivat myös pakkasessa. Muussa tapauksessa valaistustehon määrä talviöinä saattaa laskea.

 

Lampun koko

Lamppujen ulkomitat

Kun vaihdat samassa valaisimessa käytetyt lamput toisentyyppisiin, muista tarkistaa ennen ostamista, että uusi lamppu sopii valaisimeen.

 

Pakkausmerkintä – ei kotitalousjätteen sekaan (sähkö- ja elektroniikkalaiteromun merkki)

Miten pienloistelamput ja loistediodit (LED-lamput) hävitetään?

Näissä lampuissa on monimutkaista elektroniikkaa, eikä niitä pidä hävittää tavanomaisen kotitalousjätteen mukana. Tästä kertoo merkki, jossa roskasäiliön päälle on piirretty ruksi. Lamput on palautettava niitä myyvään liikkeeseen tai muuhun elektroniikkalaiteromua keräävään järjestelmään oleskelumaastasi riippuen.