Välj rätt lampa

Här får du hjälp att välja rätt ljuskälla till dina lampor.

 
  • Om du ska byta ut en lampa med skruvsockel eller bajonettsockel kan du använda den här lampguiden för att hitta det bästa alternativet. Skriv ut resultatet och ta med till affären. Lamporna passar även i antika lampor.

Lampkrona med lågenergilampor i kronljusform

Skruvsockel och bajonettsockel

 
  • Ineffektiva halogenkapslar med stiftsockel och raka lysrör ska också fasas ut enligt EU:s regler. De nya effektivare lamporna ser precis likadana ut och fungerar på samma sätt. Skillnaden syns på elräkningen – på förpackningen kan du se hur mycket energi du sparar. Men du kanske till och med skulle kunna byta ut dina armaturer för halogenlampor, så att du kan använda ännu effektivare lågenergilampor i stället.

Halogenkapsel med stiftsockel Halogenrör och vanligt lysrör

 

Reflektorlampa

  • Reflektorlampor ger ett riktat ljus. De berörs ännu inte av EU-reglerna. Men under 2010–2011 kan det komma nya krav på energieffektivitet. Till dess kan du fortsätta att köpa de här lamporna.
 

Ugns- eller kylskåpslampa

  • Speciallampor som infralampor, djurbelysning, ugnslampor och kylskåpslampor kommer att finnas kvar i butikerna. Läs på förpackningen vad lamporna ska användas till och vilka särskilda egenskaper de har.
 

Vit julgranslampa 5W och färgad glödlampa

  • Färgade lampor, uv-lampor eller mycket starka eller svaga lampor ska inte fasas ut och kommer alltså att finnas kvar i butikerna. De är dock inte lämpliga som rumsbelysning.