Navigacijska pot

 

Vodnik po svetilih

Nasveti za izbiro pravega svetila za vaše potrebe.

 
  • Za zamenjavo žarnice, ki ima eno od obeh vrst podnožij, navojno ali vtično, lahko ustrezno svetilo poiščete z interaktivnim pomočnikom za izbiro svetila. Tako boste našli energetsko najučinkovitejšo rešitev za vašo svetilko, podatke pa lahko tudi natisnete in jih vzamete s seboj v trgovino. Vsa svetila so primerna tudi za starinske svetilke.

Lestenec s kompaktnimi fluorescenčnimi sijalkami v obliki sveče

Navojni in vtični vznožek

 
  • Z novimi predpisi EU se s trga umikajo tudi neučinkovite vtične žarnice in svetlobne cevi. Vendar pa so učinkovitejša svetila videti enako in enako tudi svetijo. Posledice tega ukrepa boste opazili na embalaži, kjer bodo na voljo nove informacije, in na računu za elektriko, ki bo manjši. Če doma uporabljate halogenske žarnice, razmislite o zamenjavi svetil z energetsko še učinkovitejšimi, denimo z varčnimi sijalkami.

Halogenska žarnica z vtičnim vznožkom Halogenske in fluorescenčne svetlobne cevi

 

Reflektorska žarnica

  • Reflektorske žarnice svetlobo usmerjajo v določeno smer. Za te žarnice zaenkrat ni novih predpisov EU, vendar bodo predpisi o njihovi energetski učinkovitosti najverjetneje sprejeti konec leta 2010 ali leta 2011. Do takrat lahko potrošniki kupujejo enake izdelke kot prej.
 

Žarnica za pečico ali hladilnik

  • Posebne žarnice zajemajo infrardeče žarnice, žarnice za uporabo v rastlinjakih, akvarijih in terarijih ter žarnice za gospodinjske aparate (npr. pečice in hladilniki). Te žarnice bodo ostale v prodaji. Ob nakupu takih žarnic na embalaži preverite, ali ustrezajo namenu.
 

Bela 5-vatna žarnica za novoletno jelko in barvna navadna žarnica

  • Nekatera svetila niso primerna za razsvetljavo prostorov v gospodinjstvu, na primer barvne, ultravijolične ali zelo močne oziroma zelo šibke žarnice. Za te žarnice ukrep ne velja in so še naprej na voljo v trgovinah.