Cale de navigare

 

Cum alegeţi becul potrivit

Această rubrică îşi propune să vă ofere îndrumări despre cum puteţi alege becul potrivit pentru corpurile de iluminat pe care le utilizaţi.

 
  • Dacă trebuie să înlocuiţi un bec cu soclu baionetă sau Edison, folosiţi acest „selector de becuri”, pentru a găsi varianta cea mai economică şi imprimaţi rezultatul pentru a-l lua cu dumneavoastră la magazin. Aceste variante pot fi utilizate şi pentru corpurile de iluminat de tip clasic (ex. candelabre).

Candelabru cu lămpi fluorescente compacte tip lumânare

Soclu cu filet Edison şi cu filet baionetă

 
  • Datorită legislaţiei UE, becurile tip capsulă cu pini şi becurile liniare ineficiente sunt, de asemenea, eliminate. Totuşi, cele mai eficiente becuri arată şi se comportă exact la fel. Efectul acestei măsuri se va face simţit prin includerea noilor informaţii pe ambalajul produsului şi prin scăderea facturilor la electricitate. Pe de altă parte, dacă folosiţi lămpi cu halogen, aţi putea lua în considerare varianta înlocuirii corpurilor de iluminat din locuinţa dumneavoastră cu altele mai economice, cum ar fi lămpile fluorescente compacte.

Bec cu halogen tip capsulă (cu pini)  Lampă halogen liniară şi lampă fluorescentă liniară

 

Lampă cu reflector

  • Lămpile cu reflector proiectează lumina într-o anumită direcţie. Ele nu sunt reglementate, încă, de norme europene. Se estimează că noile cerinţe privind eficienţa energetică vor fi adoptate la sfârşitul anilor 2010 sau 2011. Până atunci, consumatorii pot cumpăra aceleaşi produse ca şi înainte.
 

Bec pentru cuptor sau frigider

  • Printre becurile cu o anumită utilizare, se numără becurile cu infraroşu, becurile folosite în crescătorii sau cele folosite la aparatura electronică (cuptoare, frigidere). Aceste becuri vor fi, în continuare, disponibile în magazine. Când le cumpăraţi, citiţi caracteristicile speciale de pe ambalaj.
 

Becuri cu incadescenţă de 5w, albe şi colorate, pentru iluminatul bradului de Crăciun

  • Unele becuri nu pot fi folosite în locuinţe (lămpile colorate, lămpile ultraviolete sau lămpile prea puternice ori prea slabe). Ele nu sunt vizate de această măsură şi vor putea fi găsite, în continuare, în magazine.