Navigációs útvonal

 

A megfelelő fényforrás kiválasztása

Itt talál útmutatást arról, hogyan kell kiválasztani a lámpatesteknek megfelelő égőt.

 
  • Amennyiben az itt bemutatott két foglalat (edison vagy bajonett) valamelyikével rendelkező izzót kívánja lecserélni, használja ezt a fényforrás-választót, hogy megtalálja a lámpája számára a legjobb energiatakarékosságú alternatívát. Nyomtassa ki az eredményt, amely segítségével az üzletben vásárolni tud. Ezek a fényforrások antik lámpatestekben is használhatók.

Csillár gyertya formájú kompakt fénycsövekkel

Edison-foglalat és bajonett foglalat

 
  • Az Európai Uniós jogszabályoknak köszönhetően a nem megfelelő hatásfokú tűlábas kapszulákat és lineáris lámpákat is kivonják a forgalomból. A nagyobb energiatakarékosságú fényforrások kinézete és működése azonban teljesen megegyezik a fent említettekével. Az intézkedés hatását a csomagoláson feltüntetett új termékinformációból ismerheti meg, illetve a villanyszámláján fogja látni. Azonban amennyiben halogén izzókat használ, akkor vegye fontolóra a lámpatestek cseréjét a háztartásában, és az áttérést az olyan még nagyobb energiatakarékosságú fényforrásokra, mint például a kompakt fénycsövek.

Halogénkapszula (tűlábas) Lineáris halogén izzó és lineáris fénycső

 

Reflektorizzó

  • A reflektorizzók a fényt egy bizonyos irányba vetítik. Ezekre az izzókra még nem vonatkoznak Európai Uniós jogszabályok. Várhatóan 2010 végén vagy 2011-ben fogadják el az új energiahatékonysági követelményeket. Addig a fogyasztók ugyanazokat a termékeket vásárolhatják meg, mint korábban.
 

Sütő vagy hűtőszekrény izzó

  • A különleges célú izzók közé tartoznak az infralámpák, az akváriumokban és terráriumokban használt izzók, illetve a háztartási eszközökben, például a sütőkben és hűtőszekrényekben található izzók. Ezek az izzók továbbra is kaphatók lesznek az üzletekben. Amikor ilyen izzókat vásárol, ellenőrizze a csomagoláson a különleges célú felhasználásra vonatkozó tulajdonságokat.
 

Fehér 5 wattos izzószálas karácsonyfaizzó és színes izzó

  • Néhány izzó alkalmatlan a háztartásokon belül szobák megvilágítására, ilyenek például a színes lámpák, UV-lámpák, illetve a nagyon erős vagy nagyon gyenge fényű izzók. Ezekre az izzókra nem vonatkozik az intézkedés, és továbbra is kaphatók lesznek az üzletekben.