Navigointipolku

 

Valintaopas

Miten valitset valaisimeesi oikeantyyppisen lampun.

 
  • Jos haluat korvata lampun, jossa on jompi kumpi tässä esitetyistä kannoista (kierrekanta eli E-kanta tai bajonetti- eli BA-kanta), etsi paras ja energiatehokkain vaihtolamppu tämän valintaoppaan avulla ja tulosta oppaan ohje mukaasi kauppaan. Nämä vaihtolamput sopivat myös vanhoihin valaisimiin.

Kynttilänmuotoisia pienloistelamppuja kattokruunussa

Kierrekanta (E-kanta) ja bajonettikanta (BA-kanta)

 
  • EU-lainsäädännön ansiosta myös tehottomat pistokantapolttimot ja suorat loisteputket poistuvat käytöstä. Tehokkaammat lamput näyttävät samoilta ja toimivat samoin. Toimenpiteen vaikutus käy selväksi pakkauksissa olevasta uudesta tuotetiedosta sekä omasta sähkölaskustasi. Jos käytät halogeenilamppuja, voit miettiä, kannattaisiko asuntosi valaisimet vaihtaa energiatehokkaampia lamppuja, kuten pienloistelamppuja, käyttäviin malleihin.

Halogeenipolttimo (piikkikantainen) Putkimallinen halogeenilamppu ja loisteputki

 

Heijastinlamppu

  • Heijastinlamput heijastavat valoa vain yhteen suuntaan. EU-lainsäädäntö ei vielä vaikuta näihin lamppuihin. Uudet energiatehokkuusvaatimukset hyväksytään todennäköisesti vuoden 2010 lopulla tai vuonna 2011. Siihen saakka kuluttajat voivat ostaa samoja tuotteita kuin ennenkin.
 

Uunilamput ja jääkaappilamput

  • Erikoislamppuihin kuuluvat infrapunalamput, lemmikkieläinten hoidossa käytettävät lamput tai uuneissa, jääkaapeissa ja muissa kodinkoneissa käytettävät lamput. Näitä lamppuja on myynnissä jatkossakin. Lamppuja ostaessasi tarkista niiden käyttötarkoitukseen liittyvät ominaisuudet pakkauksesta.
 

Valkoinen 5 W joulukuusenkoristeissa käytettävä hehkulamppu ja värillinen hehkulamppu

  • Kotien sisävalaistukseen sopimattomia lamppuja ovat esimerkiksi värilliset lamput, ultraviolettilamput tai teholtaan erittäin voimakkaat tai heikot lamput. Toimenpiteellä ei ole vaikutusta näihin lamppuihin, ja niitä löytyy kaupasta jatkossakin.