Διαδρομή πλοήγησης

 

Διαδραστικός οδηγός

Εδώ θα βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε να επιλέξετε κατάλληλο λαμπτήρα για τα φωτιστικά σας.

 
  • Αν θέλετε να αντικαταστήσετε έναν βιδωτό λαμπτήρα ή λαμπτήρα τύπου μπαγιονέτ, χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να βρείτε τον κατάλληλο λαμπτήρα υψηλής ενεργειακής απόδοσης για το φωτιστικό σας και μετά εκτυπώστε τη σελίδα για να τη δείξετε στο κατάστημα. Οι εναλλακτικοί αυτοί λαμπτήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε φωτιστικά-αντίκες.

Πολυέλαιος με λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους σε σχήμα φλόγας κεριού

Βιδωτή λάμπα και λάμπα τύπου μπαγιονέτ

 
  • Χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ, καταργούνται επίσης σταδιακά οι ενεργοβόρες "κάψουλες" και οι επιμήκεις λαμπτήρες φθορισμού. Οι νέοι αποδοτικότεροι λαμπτήρες έχουν ακριβώς την ίδια όψη και λειτουργία με τους παλιούς. Οι πληροφορίες που θα αναγράφονται στη συσκευασία του νέου προϊόντος και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα περιγράφουν με σαφήνεια τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες αλογόνου, θα ήταν ίσως καλή ιδέα να αντικαταστήσετε τα φωτιστικά στο σπίτι σας και να χρησιμοποιείτε ενεργειακά αποδοτικότερους λαμπτήρες, όπως οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού.

Κάψουλα αλογόνου (κάλυκας με ακροδέκτες) Επιμήκης λαμπτήρας αλογόνου & επιμήκης λαμπτήρας φθορισμού

 

Λαμπτήρας με ανακλαστήρα

  • Οι λαμπτήρες με ανακλαστήρα ("ανακλαστικοί" λαμπτήρες) φωτίζουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτός ο τύπος λαμπτήρα δεν επηρεάζεται, επί του παρόντος, από τη νομοθεσία της ΕΕ. Αναμένεται να θεσπιστούν νέες απαιτήσεις ως προς την ενεργειακή απόδοση στα τέλη του 2010 ή το 2011. Μέχρι τότε, οι καταναλωτές μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν τα ίδια προϊόντα.
 

Λαμπτήρας φούρνου ή ψυγείου

  • Οι λαμπτήρες ειδικής χρήσης περιλαμβάνουν τους υπέρυθρους λαμπτήρες, τους λαμπτήρες για ενυδρεία και τους λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται σε οικιακές συσκευές, όπως οι φούρνοι και τα ψυγεία. Οι λαμπτήρες αυτοί θα εξακολουθήσουν να διατίθενται στα καταστήματα. Όταν αγοράζετε τέτοιους λαμπτήρες, να αναζητάτε στη συσκευασία πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν κατάλληλους γι' αυτές τις ειδικές χρήσεις.
 

Λευκός λαμπτήρας πυράκτωσης, 5w για χριστουγεννιάτικο δέντρο & χρωματιστός λαμπτήρας πυράκτωσης

  • Ορισμένοι λαμπτήρες δεν είναι κατάλληλοι για τον φωτισμό του σπιτιού, π.χ. οι χρωματιστοί λαμπτήρες, οι λαμπτήρες υπεριώδους φωτός ή οι λαμπτήρες που παράγουν πολύ δυνατό ή πολύ χαμηλό φως. Οι λαμπτήρες αυτοί δεν επηρεάζονται από το μέτρο και θα εξακολουθήσουν να διατίθενται στα καταστήματα.