Sti

 

Hjælp til at vælge den rette pære

Her får du hjælp til at vælge den rette pæretype til dine lamper.

 
  • Hvis du har behov for at udskifte en pære med en af de to viste fatninger (Edison eller bajonet), kan du bruge denne guide til valg af pære til at finde det mest energieffektive alternativ. Udskriv resultatet, så du kan tage det med til butikken. Disse alternativer kan også anvendes i antikke lamper.

Lysekrone med stearinlysformede kompaktlysstofrør

Edisonsokkel og bajonetsokkel

 
  • Takket være EU er de ineffektive halogenkapsler med stiftsokkel og lineære glødepærer også under udfasning. De mere effektive pærer har præcis samme udseende og samme virkemåde. Forskellen vil fremgå klart af den nye produktinformation på emballagen og af dine elregninger. Ikke desto mindre kan du, hvis du bruger halogenpærer, overveje at udskifte armaturerne i din bolig og gå over til endnu mere energieffektive pærer, såsom kompaktlysstofrør.

Halogenkapsel (med stiftsokkel)  Lineær halogenpære og lineært lysstofrør

 

Reflektorpære

  • Reflektorpærer projicerer lyset i én bestemt retning. Disse pærer bliver endnu ikke berørt af EU-lovgivningen. Det forventes, at der indføres nye energieffektivitetskrav mod slutningen af 2010 eller i 2011. Indtil da kan forbrugerne købe de samme produkter som hidtil.
 

Ovn- eller køleskabspære

  • Specialpærer omfatter infrarøde pærer, pærer til husdyrpleje eller pærer til husholdningsudstyr såsom ovne eller køleskabe. Disse pærer vil fortsat kunne købes i butikkerne. Ved køb af denne type pærer fremgår deres specialformål af emballagen.
 

Hvid 5 W glødepære til juletræ og farvet glødepære

  • Visse pærer er ikke egnede til belysning i opholdsrum, f.eks. farvede pærer, ultraviolette pærer eller meget kraftige eller meget svage pærer. Disse pærer vil fortsat kunne købes i butikkerne.