Навигационна пътека

 

Как да изберем подходяща крушка?

Съвети за избор на подходяща крушка за вашите осветителни тела.

 
  • Ако ви се налага да смените крушка с един от двата показани тук цокъла (едисонов или байонетен), използвайте нашето приложение за избор на крушка , за да намерите най-добрата енергийноефективна алтернатива за вашата лампа, и разпечатайте резултата за справка в магазина. Показаните крушки подхождат и за антични лампи.

Свещник с компактни луминесцентни крушки с формата на свещ

Едисонов цокъл и байонетен цокъл

 
  • Благодарение на законите на ЕС се прекратява производството и на неефективните лампи на щифтове и линейни лампи. По-ефективните алтернативи изглеждат и работят по същия начин, но ще ви позволят да харчите по-малко за електричество. Информация за новите продукти ще намерите върху опаковките им. Ако използвате халогенни лампи, ще можете да ги замените с по-ефективни такива, като например компактни луминесцентни лампи.

Халогенна лампа (на щифтове) Линейна халогенна лампа и линейна луминесцентна лампа

 

Рефлекторна лампа

  • Рефлекторните лампи (спотове) излъчват насочена в дадена посока светлина. Те все още не са засегнати от законите на ЕС. През 2010 или 2011 г. се очаква да бъдат приети нови изисквания за енергийна ефективност. Дотогава потребителите могат да купуват същите продукти като досега.
 

Крушка за фурна или хладилник

  • Крушките за специални цели включват инфрачервени крушки, крушки за домашни любимци или крушки за домашни уреди като електрически печки или хладилници. Тези крушки остават в магазините. Когато ги купувате, търсете описание на специалното им предназначение върху опаковката.
 

Бяла крушка с жичка от 5W за коледна елха и цветна крушка с жичка

  • Някои крушки са неподходящи за осветление на дома, като например цветните крушки, ултравиолетовите крушки, прекалено силните или прекалено слабите крушки. Те остават незасегнати от мерките на ЕС и ще продължат да се продават.