Izboljšane in halogenske žarnice energijskega razreda C

Navadne halogenske žarnice, ki za delovanje potrebujejo standardno napetost, ne izpolnjujejo standardov energetske učinkovitosti svetil v gospodinjstvih (nizkonapetostne žarnice pa jih). Na trgu pa so že novi izdelki in potrošniki lahko izbirajo med dvema vrstama halogenskih žarnic, polnjenih s ksenonom.

 

Halogenska svetila, polnjena s ksenonom, porabijo za enako količino oddane svetlobe približno 20 do 25 % manj energije kot najboljše navadne žarnice. Na trgu sta dve vrsti teh svetil:

Izboljšana hruškasta žarnica razreda C

 

Izboljšana hruškasta žarnica razreda C v viseči svetilki

1. Nove generacije halogenskih svetil imajo enake dimenzije in podnožje kot navadne halogenske žarnice, vendar vsebujejo ksenon. Uporabljamo jih lahko samo v svetilkah s posebnim podnožjem za halogenske žarnice. Ta halogenska svetila bodo na voljo na trgu za uporabo v svetilkah, ki imajo tovrstno podnožje, tudi po letu 2016.

Halogenska svetlobna cev razreda C     Halogenska žarnica razreda C

2. Izboljšane žarnice s halogensko tehnologijo so sestavljene iz izboljšane halogenske kapsule v okrogli stekleni bučki, ki je enake oblike kot pri navadnih žarnicah s standardnim podnožjem. Zato so neposredna zamenjava za navadne žarnice. Izboljšane žarnice razreda C bodo lahko v prodaji samo do leta 2016, ko jih bodo nadomestila svetila energijskega razreda A ali B.

 

Lestenec z izboljšano žarnico razreda C v obliki sveče

Obe vrsti halogenskih žarnic zagotavljata svetlobo enakovredne kakovosti kot pri navadnih žarnicah, vendar je običajna življenjska doba izboljšanih žarnic dvakrat daljša (2 leti). Po velikosti so te žarnice popolnoma združljive s svetilkami, ki so na trgu, in jih lahko uporabljamo za svetilke s stikalom za zatemnitev.

Izboljšana žarnica razreda C v obliki sveče