Zakaj ukrepa EU

Navadne žarnice z žarilno nitko so nam dobro služile desetletja – zakaj jih moramo zdaj zamenjati?
O razlogih za spremembo govori evropski komisar za energetiko Günther Oettinger.

 

  • Evropska unija je prepovedala žarnice z žarilno nitko, ki imajo moč 100 W ali več, ter začela uvajati energetsko učinkovitejša svetila.
  • Z evropskega trga se postopno umikajo vse energetsko potratne žarnice.
  • Leta 2020 bomo s tem prihranili toliko energije, kolikor je v enem letu porabi 11 milijonov gospodinjstev, povprečne izdatke posameznega gospodinjstva za elektriko pa zmanjšali za 25 EUR na leto.

Günther H Oettinger, evropski komisar za energetiko

 

Postopna sprememba

Novi predpisi o svetilih upoštevajo znanstvena dognanja in želje potrošniških organizacij in industrije.

Opuščanje energetsko neučinkovite razsvetljave bo postopno in bo trajalo več let, da se bodo potrošniki in podjetja lahko prilagodili spremembi.

Vzdržljivejše in cenejše

Učinkovitejše sodobne žarnice in sijalke so enako uporabne kot njihove predhodnice, vendar imajo precej prednosti.

Z uporabo kompaktnih fluorescenčnih sijalk lahko gospodinjstva in podjetja zmanjšajo negativni vpliv na podnebne spremembe ter hkrati svoje stroške.

Čeprav so dražje, pa višje stroške kmalu povrnemo, saj porabijo samo četrtino ali celo petino elektrike, ki jo porabi navadna žarnica, njihova življenjska doba pa je 6- do 10-krat daljša.

Kompaktne fluorescenčne sijalke nam v svoji življenjski dobi prihranijo približno 60 EUR, v prihodnosti pa bo prihranek še večji, saj bo zaradi večjega povpraševanja nakupna cena nižja.

Žarnice s svetlečimi diodami – naša svetla prihodnost?

Svetleče diode (t.i. LED) so vrsta energetsko varčnih žarnic s še več prednosti. Po varčnosti jih lahko primerjamo s kompaktnimi fluorescenčnimi sijalkami, vendar ne vsebujejo živega srebra in imajo še daljšo življenjsko dobo.

Učinkovitejše navadne žarnice

Za lažji prehod na nove vrste svetil so še vedno v uporabi navadne žarnice, ki pa imajo zaradi halogenske tehnologije izboljšano energetsko učinkovitost.

Te žarnice so po videzu podobne starim žarnicam z žarilno nitko, enaki sta tudi vrsta in kakovost svetlobe, in to takoj, ko jih prižgemo.

Bogata ponudba

Morda se zdi nenavadno, vendar imajo potrošniki zaradi prepovedi energetsko neučinkovitih žarnic zdaj večjo izbiro pri nakupu svetil. Zaradi povpraševanja po drugih vrstah svetil dajejo podjetja na trg nova svetila hitreje, kot bi jih sicer.

Embalaža in varnost

Zakonodaja o svetilih določa, da morajo imeti izdelki na embalaži jasne oznake, zato da kupci lahko takoj razberejo, kako dolgo življenjsko dobo ima svetilo, koliko energije porabi, kakšno vrsto svetlobe daje in kako ravnati z izrabljenim ali zlomljenim svetilom.

Predpisi EU urejajo tudi odstranjevanje odsluženih kompaktnih fluorescenčnih sijalk, ki zahtevajo posebno ravnanje.

Enaka svetloba z enako življenjsko dobo

Čeprav med ljudmi vlada prepričanje, da so varčne sijalke manj svetle, to ne drži. Nove sijalke dajejo enako količino svetlobe kot navadne žarnice, kar lahko razberete iz podatka o svetilnosti na embalaži.

Po zakonodaji EU mora biti na embalaži navedena tudi življenjska doba, izračunana na podlagi domneve, da se sijalka vklopi in izklopi povprečno enkrat na uro. Za pogostejše prižiganje in ugašanje lahko kupite posebne kompaktne fluorescenčne sijalke.

Günther H. Oettinger

Evropski komisar za energetiko